به رغم گزارش هشدار آمیز بان کی مون در سال گذشته؛

لحن ملایم گوترش درباره ایران و تشدید دردسرهای آمریکا

لحن ملایم دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش جدید این سازمان باعث پیچیده تر شدن تلاش های آمریکا برای مجازات ایران در سازمان ملل می شود.
به گزارشنویدتهران؛ روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی نوشت «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش جدید این سازمان در مورد برنامه موشکی ایران، لحن ملایم تری نسبت به بان کی مون دبیر کل سابق این سازمان دارد.

پایگاه اینترنتی این روزنامه در گزارشی به قلم «ریک گلاد استون» نوشت: به نظر می رسد دبیر کل سازمان ملل متحد انتقاد سلف خود از ایران در سال گذشته درخصوص آزمایش های موشکی این کشور ملایم تر کرده است.

این روزنامه نوشت روز چهارشنبه به گزارشی از «آنتونیو گوترش» به تاریخ چهاردهم ژوئن (24 خرداد) دست یافته است. در این گزارش که هنوز منتشر نشده و اولین گزارش دبیر کل جدید سازمان ملل در مورد میزان پایبندی طرفین (ایران و گروههای 5+1) به توافق هسته ای است، گوترش در مورد برنامه موشکی ایران، در مقایسه با گزارش‌های دبیر کل پیشین سازمان ملل لحن ملایم ‌تری دارد.

کاهش انتقادها از ایران اهمیت زیادی دارد زیرا آمریکا آزمایش موشکی ایران را غیرقابل قبول خوانده است.

دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ماه فوریه (اسفند 95) و مه (خرداد 96) تحریم هایی علیه ایران در واکنش به آزمایش های موشکی ایران و آنچه واشنگتن «رفتار بد» ایران توصیف کرده است، اعمال کرد.

لحن نسبتا ملایم گوترش در گزارش درخصوص آزمایش های موشکی ایران، باعث پیچیده تر شدن هرگونه تلاش های آمریکا برای مجازات هرچه بیشتر ایران به سبب این آزمایش ها در سازمان ملل می شود.

براساس توافق هسته ای 2015 بین ایران و شش قدرت بزرگ- که باعث کاهش تحریم های اقتصادی علیه ایران در ازای وعده های قابل اطمینان (ایران) برای فعالیت های صلح آمیز هسته ای شد- این آزمایش ها ممنوع نیستند. اما قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت سازمان ملل که این توافق را به اجرا درآورد، از ایران خواسته است تا موشک های بالستیک که قابلیت حمل کلاهک های هسته ای را دارند، آزمایش نکند.

وقتی ایران در ماه مارس سال 2016 میلادی (اسفند 1394) آزمایش موشکی انجام داد، انتقادهایی به رهبری آمریکا و اسرائیل از این کشور صورت گرفت و آنها این رفتار ایران را در تناقض با قطعنامه شورای امنیت و نشانه بی احترامی به مفاد توافق هسته ای دانستند. ایران این اتهامات را رد کرده است.

در ژوئن سال گذشته، «بان کی مون» دبیر کل وقت سازمان ملل در گزارش خود به شورای امنیت گفت وی نگران است آزمایش‌های موشکی ایران منطبق با «روح سازنده» توافق هسته‌ای نباشد. وی همچنین از ایران خواسته بود تا از چنین آزمایش هایی که ممکن است باعث افزایش تنش در منطقه شود، دست بردارد.

گوترش نیز در اولین گزارش خود درباره میزان پایبندی ایران به قطعنامه، از این کشور خواسته است تا از آزمایش های موشکی دست بردارد، اما وی در این گزارش، ابراز نگرانی های گسترده بان کی مون درباره آزمایش های موشکی را تکرار نکرده است.

«استفان دوجاریک» سخنگوی گوترش از پاسخ دادن به سوال درباره این تفاوت لحن خودداری کرد.

ایران از مدتها قبل تصریح کرده است این موشک ها خاکریز و سنگر دفاعی این کشور در یک منطقه متخاصم هستند. رهبران این کشور گفته اند چون قبلا وعده داده اند که سلاح هسته ای تولید نکنند، این موشک ها مشخصا کلاهک و سلاح هسته ای حمل نمی کنند. ایران همچنین استدلال کرده است که قطعنامه 2231 سازمان ملل، آزمایش موشکی را ممنوع نمی کند.

برخی کارشناسان خلع سلاح در این باره گفتند که گزارش آقای گوترش احتمال مجازات سازمان ملل علیه ایران درخصوص توسعه موشکی آن را کاهش داده است.

«داریل جی کیمبال» مدیر اجرایی انجمن کنترل تسلیحات در واشنگتن در این باره گفت که تفاوت میان گزارش های آقای بان کی مون و آقای گوترش «ظریف» بود.

کیمبال افزود: گوترش ممکن است زبان این گزارش را بدون توجه به این که تحریم های بیشتر نهادهای ایرانی مرتبط با توسعه یا تولید موشک، احتمالا سبب کاهش برنامه های موشکی بالستیک ایران یا حتی کند کردن برنامه موشکی بالستیک نخواهد شد، تنظیم و تعدیل کرده است. تحریم ها که به عنوان مجازات برای آزمایش های موشکی در نظر گرفته می شوند، حتی می توانند باعث تتسریع برنامه های موشکی ایران شود .