نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران داخلی و خارجی برگزارشد
به گزارش نویدتهران،نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران داخلی و خارجی برگزارشد.
فرمانده کل سپاه در مورد سیاست های ضد ایرانی مقامات کاخ سفید هشدار داد و تأکید کرده است که اگر سپاه را در لیست تروریستی قرار دهند ما هم ارتش آمریکا را در لیست تروریستی، همانند داعش، قرار می دهیم. موضع شما در این خصوص چیست؟
امیدوارم هیأت حاکمه آمریکا این خطای استراتژیک را انجام ندهد و دوراندیشی لازم را در این زمینه داشته باشد. اگر آمریکا به این سمت حرکت کند، پاسخ ایران محکم، کوبنده و سخت خواهد بود و آمریکا باید تمام عوارض آن را بپذیرد. امیدوارم عقلای آمریکا، در مسیر عدم اتخاذ این سیاست گام بردارند.
س: رئیس جمهور ترکیه اعلام کرده است که عملیات ادلب توسط ترکیه در چارچوب توافق آستانه آغاز می شود. آیا برنامه ای برای ارسال ناظران ایرانی به ادلب تدوین شده است؟ موضع وزارت امور خارجه در این رابطه چیست؟
ج: این موضوع نکات فنی داشته و در دستورکار گروه کارشناسی آستانه قرار دارد. در مذاکرات آستانه پیشرفت های خوبی در این بحث که فنی است صورت گرفته است و امیدواریم تا اجلاس آستانه 7 (نیمه دوم اکتبر) به نتایج خوبی دست یابیم.
مواضعما در این رابطه با ترکیه و روسیه هماهنگ است و مشورت های مستمر صورت می گیرد و همدیگر را در جریان تحولات قرار می دهیم.
س: سفارتخانه های خارجی در بحث اقتصادی فعال اند. در مقابل چندان شاهد فعالیت سفارتخانه های ایران نیستیم و نوعی انفعال وجود دارد. چه برنامه ای برای خروج سفارتخانه های کشورمان از انفعال و بستر سازی جهت ایجاد فرصت های سرمایه گذاری در کشورمان دارید؟
ج: با نظر شما موافق نیستم. در هر حوزه ای جای کار و پیشرفت وجود دارد. می توانیم این پیشرفت را در برنامه های آتی ایجاد کنیم. برای جذب سرمایه گذاری، فن آوری و فرصت های اقتصادی مشغول کار و فعالیت هستیم و در حد توان و امکانات موجود، سفارتخانه های ما در خارج از کشوربه وظایف خود عمل می کنند اما می توان این دست اقدامات را رشد و توسعه داد. با استقرار ساختار جدید در وزارت امور خارجه امیدوارم در این خصوص بهتر عمل کنیم؛ اما با بحث انفعال موافق نیستم.
س: محکومیت قطعی آقای دری اصفهانی از اعضاء تیم مذاکره کننده برجام از جانب قوه قضائیه اعلام شده است. واکنش شما به این موضوع چیست؟ آیا از وزارت اطلاعات بعنوان نهاد امنیتی برای این فرد استعلام شده بود؟ آیا وی زیر نظر آقای بعیدی نژاد فعالیت داشته است؟
ج: درباره صحبت های سخنگوی محترم قوه قضائیه اظهار نظر نمی کنم اما ایشان چندین دهه است که برای ارگانهای داخلی فعالیت می کرده و همکاریهای مختلفی داشته است. در برخی از حوزه ها و نشست های کارشناسی برجام نیز بعنوان مشاور، کار می کرده است. حتی آنگونه که گفته اند بازگشت 7/1 میلیارد دلار از اموال ایران به کشور، از جمله تلاشهای ایشان بوده است.
در رابطه با بخش دوم سوال نیز، وظیفه وزارت امور خارجه تحقیق و تفحص در مورد روابط افراد با سایرین نیست و دیگر ارگانهای مسئول باید در این زمینه تحقیق و تفحص کنند. ایشان با معرفی یکی از ارگانهای داخلی و به عنوان متخصص امور بانکی با تیم کارشناسی وزارت امور خارجه همکاری می کرد.
در مورد اینکه زیر مجموعه تیم آقای بعیدی نژاد هم بوده اند یا خیر، اطلاعی ندارم.
ایشان از نظر سازمانی جزء کادر وزارتخارجه نبوده اند و لذا عضو تیم برجام، آنطور که شما می گویید، محسوب نمی شوند.
س: آقای رحیم پور، معاون آسیا اقیانوسیه وزارت امور خارجه، اخیراً سفری به قم و دیدارهایی با مراجع داشته اند و ظاهرا مراجع انتقاد کرده اند که نباید برای کمک به مسلمانان میانمار هیچگونه محدودیتی وجود داشته باشد و از ظرفیت حوزه ها باید در مسائل سیاست خارجی استفاده شود. وزارت امور خارجه چه موضعی در این باره دارد؟
ج:در بحث میانمار وزارت امور خارجه تلاشهای زیادی را از ابتدا و در قالب های مختلف از جمله مذاکرات در اجلاس های مختلف نظیر آستانه و سفر وزیر امور خارجه به نیویورک انجام داد. امروز همقرار است یک محموله کمک های بشر دوستانه با همکاری وزارت بهداشت ارسال شود. انتظار ما از میانمار این است که اجازه دهد مستقیماً کمک ها به این کشور ارسال شود و با نظارت خودمان کمک ها در اختیار این افراد قرار گیرد. با هماهنگی های سفیرمان در میانمار،رایزنی هایی با مقامات میانمار دراین رابطه صورت گرفت ولی هنوز اقدامی انجام نشده است. ما سفیرمان را به تهران فراخواندیم و بعد از جلسات متعدد، با حضور دیگر نهادها، مقرر شد معاونت آسیا – اقیانوسیه و ایشان دیداری با علما داشته باشند وآخرین وضعیت میانمار را تشریح کنند. سفر هفته گذشته انجام شد و نتایج خوبی داشت و مورد توجه علماء قرار گرفت و توصیه هایی نیز داشتند. اساسا ما ارتباط خوبی با مراجع محترم داریم و وزیر و معاونان وزارت امور خارجه به صورت مکرر با مراجع و آیات عظام دیدار می کنند و از طریق دفتر وزارت امور خارجه در قم ارتباط مستمر برقرار است و همیشه از توصیه های این بزرگان استفاده کرده ایم.
س: سفر نخست وزیر ارمنستان به تهران امروز انجام می شود؟ چه موضوعاتی در دستور کار این سفر قرار دارد؟
ج: سفر نخست وزیر ارمنستان امروز انجام خواهد شد. دیدارهایی هم خواهند داشت. در مورد مسائل دوجانبه و منطقه ای هم صحبت خواهد شد. دستورکارهای مختلفی نیز وجود دارد و همانطور که می دانید، حوزه قفقاز برای ما بسیار مهم و استراتژیک است. ما با همه کشورهای این منطقه تماس های مستمر داریم.
س: در مورد وضعیت خانم نگار قدسکنی در استرالیا که در مورد آن، سفیر استرالیا نیز احضار شده است. استرالیا به درخواست آمریکا قصد استرداد ایشان را دارد. وضعیت ایشان خوب نیست. به صورت کلی رویکرد وزارت امور خارجه نسبت به ایرانیان بازداشتی در خارج از کشور چیست ؟
ج: ایشان شهروند ایران و مقیم استرالیاست. بخاطر فعالیت های تجاری در دوره تحریم ها، که هم اکنون وجود ندارد، در بازداشت به سر می برند و در شرایط خوبی نیز قرار به سر نمی برد. آمریکا خواستار استرداد ایشان شده است. وزارت امور خارجه از کانال های مختلف در تهران و استرالیا، وضعیت ایشان را پیگیری کرده است. در همه سطوح مختلف مقامات،موضوع در حال پیگیری است. متاسفانه مدتی است به دلایل واهی و غلط، سیستم قضایی آمریکا، تعدادی از شهروندان ایرانی را تحت پیگرد قرار داده که این روند باید متوقف شود. یکی از کارهای اصلی ما در حوزه کنسولی، پیگیری وضعیت اینگونه ایرانیان است؛ وضعیت خانم قدسی کنی خاص است و باید رسیدگی فوری و جدی شود. در سطوح مختلف همه دارند تلاش می کنند که مشکل حل شود.
س: شرکت رنو اعلام کرده است کهدر صورت وضع مجدد تحریم های آمریکا، فعالیت های خود در تهران را متوقف می کند. در این شرایط چه اتفاقی در خصوص قراردادهای منعقد شده میان شرکت های ایرانی با رنو رخ خواهد داد؟
ج:در مورد آنچه هنوز اتفاق نیافتاده، اظهار نظر نمی کنم. دول اروپایی به دلایل مختلف تاکنون با شدت لازم، در مقابل سیاست های آمریکا، ایستاده اند و فعلاً قرار است همکاریهای خود را با ایران ادامه دهند. در سیاست خارجی همیشه باید با احتیاط حرکت کرد و شرایط را در نظر گرفت.
س: دکتر ظریف در شرایطی در مراسم جلال طالبانی شرکت کرد که پرچم عراق در این مراسم نصب نشده بود. برخی از مقامات عراقی در اعتراض به این موضوع، مراسم را ترک کردند ولی دکتر ظریف مراسم را ترک نکردند. در صورت امکان این اتفاق را تشریح کنید.
ج:نمی دانم چه مقام هایی از عراق این مراسم را ترک کردند. مراسم کوتاهی بود. به دلیل ارتباطات خوبی که با جلال طالبانی داشتیم ما در این مراسم شرکت کردیم که اقدام مناسبی بود. به موضوع پرچم نباید توجه جدی کرد. شاید کمی شیطنت و بد سلیقگی شد. مراسم زود تمام شد. هیأت ما هم مدت کوتاهی در این مراسم حضور داشت. ضمن اینکه مقامات بلندپایه دولت مرکزی عراقی نیز در این مراسم حضور داشتند.
س: برخی منابع خبر از تغییر مواضع ایران در برجام داده اند و مدعی شده اند که ایران آماده است در موضوع موشکی گفتگو کند. مواضع ایران در این رابطه چیست؟
ج: مواضع ما در حوزه هسته ای و موشکی مشخص است. مسائل موشکی بخشی از سیاست های دفاعی ماست و مغایرتی با قطعنامه 2231 ندارد و سیاست موشکی ما با جدیت ادامه خواهد یافت و ما هستیم که در مورد برنامه دفاعی کشورمان تصمیم گیری می کنیم.
س: آیا در سفر دکتر ظریف به اقلیم خودمختار کردستان برای مراسم طالبانی، با مقامات اربیل در خصوص تحولات اخیر در این منطقه رایزنی شده است؟ و آیا در مورد اینکه تهران آمادگی میزبانی گفتگوهای مربوط به این موضوع بین منطقه اقلیم کردستان و دولت عراق را دارد نیز گفتگو شد؟
ج: هیچ مذاکراتی در سلیمانیه در این خصوص صورت نگرفت و هیچ پیامی رد و بدل نشد. در مورد میزبانی و نشست های آتی هم، فعلاً تصمیمی گرفته نشده و در آینده این موضوع بررسی خواهد شد.
س: آزادی های اخیری که در عربستان به زن ها اعطا شده را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا آن را صرفا یک ژست تبلیغاتی یا یک حرکتی برای مقابله با ایران می دانید؟
ج: این موضوع داخلی عربستان است و اگر حقوقی که برای مدت ها تضییع می شده، احیاء شود، باید از آن استقبال کرد. به باور ما عربستان در منطقه با مشکلات عدیده ای مواجه است و تلاش دارد با این دست اقدامات، چهره خود را در منطقه و جهان تلطیف کند.
س: جزئیات سفر دکتر عراقچی به افغانستان و مسائل آبی بین افغانستان و کشورمان را تشریح فرمایید.
ج: سفر دکتر عراقچی و آقای رحیم پور، دو روز پیش صورت گرفته است. کمیسیون آب برعهده دکتر عراقچی و کمیسیون سیاسی برعهده آقای رحیم پور می باشد. از بعد از ظهر شنبه مذاکرات آب آغاز شده است و هیئت ایرانی هنوز به تهران بازنگشته است و لذا هنوز اطلاع دقیقی از جزئیات و نتایج مذاکرات ندارم. بعد از دور اول، تاریخ جدیدی برای دور بعدی در افغانستان مشخص شد و دور دوم دیروز و در کابل برگزار شد. امیدوارم تفاهمات لازم در موضوعاتی که در دستور کار قرار داشته، حاصل شده باشد.
علاوه بر دو کمیته ای که بیان شد، 3 کمیته دیگر هم داریم که بزودی در مورد نشست های بعدی آنها در کابل توافق خواهیم کرد. قطعاً این نشست ها بی حاصل نیست و دستاوردهای خوبی خواهد داشت.
س: اخیرا برخی از مقامات عراقی با سفر به منطقه اقلیم، مذاکراتی را با مقامات این کشور داشته اند و با توجه به اینکه مشورت هایی نیز بین ایران، عراق و ترکیه در این ارتباط در جریان است، آیا اینگونه اقدامات در تعارض با سیاست دولت عراق در این خصوص نیست؟
ج:مواضع کلی ما حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عراق است و تنها راه رفع مشکلات و سوء تفاهمات را هم گفتگو می دانیم. نفس مذاکرات و گفتگو را نمی توانیم رد کنیم اما مهم روش و راهکارهایی است دولت عراق برای این موضوع تعیین و اتخاذ می کند. نشست های 3 جانبه بین سه کشور نیز می تواند به تفاهمات خوبی منجر شود و قطعا ادامه خواهد داشت.
س: گفته می شود که قرار است روسای جمهوری ایران و ترکیه به بغداد سفر کنند. آیا این خبر را تأیید می کنید؟ تاریخ سفر مشخص شده است؟
ج:بین 3 کشور تماس های دقیق و مستمر وجود دارد. در مورد تاریخ و این نشست در حال حاضر نمی توانم اظهار نظر کنم و در زمان مناسب صحبت خواهم کرد. تماسها در سطوح مختلف وجود دارد و در صورت ضرورت، چنین نشستی هم می تواند برگزار شود.
س: اظهارات اخیر آقای آمانو، در مورد بند T ضمیمه برجام، را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج: سازو کارهای نظارتی در برجام به بند Tتسری پیدا نمی کند. 8 بار آژانس فعالیت های ایران را تأئید کرده است و اساسا چنین ساز و کاری دربرجام وجود ندارد. در برجام مکانیزم های نظارتی برای اجرای این توافق پیش بینی شده است. اگر برای هر یک از این موارد اقدامی لازم باشد باید رسما از ایران درخواست شود و این ایران است که باید در این موارد تصمیم گیری کند.
س: دادستان کل در مورد حادثه منا و دریافت دیه، گفته اند مسئولیت این پرونده با وزارت امور خارجه است. بفرمایید برای این موضوع چه اقداماتی صورت گرفته است؟
ج: موضع دیه پرونده ای باز و در دستور کار است. در مورد اینکه اعلام شده است این پرونده به وزارت امور خارجه واگذار شده است، نظری ندارم.
س: همکاریهای نزدیک بین ایران، روسیه و ترکیه در مورد سوریه در جریان است. نظر شما در مورد رویکرد روسیه در مورد همه پرسی کردستان عراق، به نظر می رسد مطابقتی با مواضع ایران و ترکیه ندارد،چیست و آیا صحبتی با روس ها در این رابطه داشته ایم؟
ج: با توجه به نوع روابط، رایزنی های مستمر با روسیه داریم که شامل مسائل مختلف منطقه ای و دوجانبه است. تا آنجا که من می دانم روسیه هم از تمامیت ارضی عراق حمایت می کند.
س: اخیراً ایران به استفاده از نوجوانان افغان در سوریه متهم شده است. پاسخ شما به این اتهامات چیست؟
ج:این دست اقدامات را در ادامه سیاست های ایران هراسانه می دانم. سفارت ما در کابل بیانیه داد و پاسخ این اتهامات را داد. این اتهامات از اساس کذب و غلط است وتکذیب می شود.
س: سفر دکتر ظریف به کردستان در قالب یک سفر هوایی به سلیمانیه انجام شد، برخی ها انجام این سفر را نقض تحریم های هوایی علیه این منطقه می دانند؟
ج:برداشت من این است که نقضی انجام نشده است. سفر دکتر ظریف از تهران به بغداد بود. در بغداد توقف انجام شد و بعد از توقف، همان پرواز به سمت سلیمانیه رفت. ما با هماهنگی دولت بغداد مجوز این پرواز را گرفتیم و در مسیر بازگشت هم ایشان به نجف رفت و پس از آن به تهران بازگشتو تمامی این سفرها با هماهنگی دولت مرکزی عراق بوده است.
س: پیش بینی دکتر ظریف در مورد عدم اعلام پایبندی آمریکا به برجام را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج: مدتی است فضایی در داخل آمریکا و سطح بین المللی ایجاد شده است که آقای ترامپ پایبندی ایران به برجام را به کنگره ارجاع خواهد کرد و در جهان این موضوع مطرح است. امیدوارم تصمیم درستی از سوی رئیس جمهور آمریکا اتخاذ شود. شرایط را رصد می کنیم و براساس تصمیمات آمریکا، تصمیمات لازم را اتخاذ خواهیم کرد.
س: بعد از انجام حج، قرار بود هیأت هایی برای حل مشکلات ایران و عربستان، بین دو کشور مبادله شود. آیا این اقدام انجام شده است؟و با توجه به اینکه در جریان مراسم حج رفتارهای خوبی از سوی طرف سعودی دیدیم، آیا برنامه ای برای بهبود روابط بین دو کشور وجود دارد؟
ج: تا آنجایی که اطلاع دارم تبادل هیات ها انجام نشده است ولی در دستور کار است. در مورد روابط، عربستان ابتدا باید رفتار های نادرست خود نسبت به ایران و منطقه و را اصلاح کند و بویژه تجاوز به یمن را پایان دهد و در دیگر رفتارهای خود تجدید نظر کند.در این صورت، شاید بعدها فضای بهبود روابط ایجاد شود. فعلاً در رفتار هیئت حاکمهسعودی این اصلاح دیده نمی شود.
س: با توجه به حضور رؤسای ستادهای ارتش عراق و ترکیه در تهران، آیا چارچوب مشخصی برای اعمال یک رفتار مشخص در قبال اقلیم کردستان، تعیین شده است ؟
ج: در جریان این سفرها و دیدارهایی که انجام شد مسائل مختلفی مورد بحث و رایزنی قرار گرفت این تماسها بین هیأت های سه کشور ادامه خواهد یافت. و اگر اقداماتی لازم باشد با هماهنگی با دولت مرکزی عراق، صورت خواهد گرفت. برگزاری این نشست ها و رایزنی بین سه کشور در موضوعاتی مانند دفاع از مرزها و حفظ تمامیت ارضی عراق، موضوعی مهم بود که انجام شد.
س: آخرین تحولات در ساختار وزارت امور خارجه را تشریح بفرمایید و اینکه آیا انتصاب آقای ماجدی بعنوان معاون دیپلماسی اقتصادی، صحت دارد؟
ج: هیچ گزینه نهایی فعلاً وجود ندارد. همه آنچه مطرحمی شود گمانه زنی است. باید برای این انتصابات صبور باشیم.
س: قانون «مقابله با اقدامات تروریستی آمریکا در منطقه» به وزارت امور خارجه ابلاغ شده است. آیا اقدامات وزارت امور خارجه مشخص است ؟
ج: قانون ابلاغ شده است. کار بر روی آن شروع شده است. براساس اولویت ها، اقدامات تعیین و در آینده اعلام خواهد شد.
س: دستاوردهای سفر اردوغان در تهران را بفرمایید و آیا آقای روحانی در نشست اجلاس دی 8 در ترکیه، شرکت خواهند کرد؟
ج: سفر جناب آقای اردوغان سفربسیار موفقی بود.در فضایی صمیمانه صورت گرفت. دیدار با مقام معظم رهبری انجام شد. در جریان این سفر بین مقامات دو کشور، مذاکرات در خصوص مسائل راهبردی صورت گرفت. این تماس ها ادامه خواهد یافت.
در اجلاس آتی دی 8 در ترکیه، در سطح عالی شرکت خواهیم کرد.
س: مواضع اخیر فرانسه در مورد برجام را چگونه ارزیابی می کنید. به نظر می رسد این کشور مواضع مشترکی را با آمریکا اتخاذ می کند.
ج: برجام توافقی بین کشورهای مختلف است.همه طرف ها تعهداتی دارند. برداشت ما در مورد مواضع فرانسه نسبت به برجام، متفاوت از برداشت شماست. معتقدیم فرانسه پایبند بوده و این پایبندی را ادامه خواهد داد. پاریس کاملاً و به خوبی مواضع ما و شرایط منطقه را می داند.
س: ترامپ در مصاحبه ای، گفته است که با ایران بعنوان یک بازیگر بد برخورد می کنیم و گفته است چون ایران با کره شمالی همکاری می کند، برجام را نقض کرده است. موضع شما در این خصوص چیست؟
ج: در این خصوص، به اندازه کافی صحبت شده است. اتهامات وارده، سخنانی بی ربط، باطل و غلطی ست که در زمان لازم، پاسخ های لازم را خواهیم داد. این از خطاهای استراتژیک رئیس جمهور آمریکا است که سخنان بی ربطی را مطرح می کند که جهان هم می داند. طرح اینگونه سخنان، در نهایت به ضرر منافع مردم آمریکاست.