مطبوعات سه شنبه1395/12/24
کسري بودجه 441 ميليارد دلاري آمريكا؛ايالات متحده درآستانه ورشكستگي
بخش سياسي خارجي: طي روزهاي اخير بسياري از تحليلگران مسائل بين الملل، بر روي بحران سياسي جاري در ايالات متحده آمريکا متمرکز هستند. سرکار آمدن دونالد ترامپ در کاخ سفيد مولد بحراني مزمن و دامنه دار دراين کشور بوده است. با اين حال در کنار بحران سياسي، بحران هاي اقتصادي سختي ايالات متحده آمريکا را محاصره کرده و مورد تهديد قرار داده است. بحران هايي که در آينده نزديک مي تواند به پاشنه آشيل ساختار اقتصادي و سياسي آمريکا تبديل شود. گزارش هشدار دهنده اخير يکي از روزنامه هاي آمريکايي در اين خصوص، خود بيانگر عمق بحران اقتصادي در اين کشور است. روزنامه آمريکايي «يو اس اي تودي» در گزارشي به موضوع سقف بدهي آمريکا و ضرورت اقدام کنگره در افزايش اين سقف پرداخت.درحالي که کنگره آمريکا روي طراحي قانون جديد خدمات درماني و مراقبت هاي بهداشتي و از طرف ديگر تاييد
گزينه هاي پيشنهادي «دونالد ترامپ» رئيس جمهور آمريکا براي کابينه اش تمرکز کرده است، قانونگذاران توجه کمي به ضرب الاجل پنج شنبه هفته جاري براي افزايش سقف بدهي دولت واشنگتن به منظور پرداخت صورت حساب ها و جلوگيري از ورشکستگي مالي و وقوع يک بحران اقتصادي ويرانگر در آمريکا دارند.قدرت استقراض وزارت خزانه داري آمريکا در تاريخ 16 مارس منقضي مي شود مگر اينکه قانونگذاران اين کشور سريعا وارد عمل شوند و سقف بدهي آمريکا را افزايش دهند.اگرچه بودجه وزارت خزانه داري آمريکا براي پرداخت به طلبکارانش تا پائيز پيش رو جوابگو است، اما هرگونه تاخير در افزايش سقف بدهي آمريکا، رتبه بندي اعتباري دولت واشنگتن را در معرض خطر قرار مي دهد و ميلياردها دلار براي ماليات دهندگان آمريکايي هزينه در پي خواهد داشت.
سقف بدهي يا همان محدوديت بدهي مقداري حقوقي است که وزارت خزانه داري آمريکا بر اساس اين ميزان، قدرت استقراض دارد تا بتواند صورت حساب هاي دولت را پرداخت کند که اين صورت حساب ها شامل بيمه تامين اجتماعي و خدمات درماني، حقوق ارتش، بازپرداخت هاي مالياتي، بهره بدهي هاي ملي و ساير تعهدات مالي دولت مي شود.اين سقف بدهي توسط کنگره آمريکا تعيين مي شود.
اما سوال اصلي اينجاست که سقف بدهي آمريکا در حال حاضر چه مقدار است و چه زماني منقضي مي شود؟
در حال حاضر، هيچ سقف بدهي تعيين شده اي وجود ندارد زيرا کنگره آمريکا سقف بدهي دولت را به عنوان بخشي از توافق بودجه سال 2015 که روز پنج شنبه هفته جاري برابر با 16 مارس منقضي خواهد شد، به حالت تعليق در آورد و بنابراين، قانونگذاران آمريکايي بايد سقف بدهي دولت واشنگتن را تا حدود 20 تريليون دلار که نشان دهنده ميزان بدهي فعلي ملي آمريکا است، مجددا تنظيم کنند.سوال ديگر اين است که آيا کنگره آمريکا سقف بدهي دولت را افزايش خواهد داد؟کنگره همواره پيشتر اين کار را کرده است و انتظار مي رود که بار ديگر نيز سقف بدهي دولت را افزايش دهد اما با اين وجود، مشخص نيست که قانونگذاران تا پنج شنبه که ضرب الاجل افزايش سقف بدهي است، وارد عمل شوند.افزايش سقف بدهي دولت آمريکا زماني پيچيده مي شود که اين نکته را در نظر بگيريم که برخي از جمهوريخواهان محافظه کار در کنگره درصدد هستند که هرگونه افزايش در سقف بدهي را به تصويب قانون کاهش کسري بودجه 441 ميليارد دلاري ملي آمريکا مرتبط کنند.
با اين وجود، «نانسي پلوسي» رهبر اقليت مجلس نمايندگان آمريکا تاکيد کرده است که دموکرات هاي
کنگره صرفا از يک افزايش سقف بدهي کاملي که هيچ قانون ضميمه شده ديگري در آن وجود نداشته باشد، حمايت خواهند کرد.اگر کنگره سقف بدهي را تا پايان ضرب الاجل 16 مارس افزايش ندهد، چه اتفاقي مي افتد؟ آيا دولت مي تواند صورت حساب هاي خود را بپردازد؟وزارت خزانه داري آمريکا در اين صورت مجبور مي شود تا اقدامات فوق العاده اي مانند تعليق فروش اوراق قرضه ايالتي و فدرال را که به ضرر بدهي ملي آمريکا است، اتخاذ کند تا پول نقد لازم براي پرداخت صورت حساب هاي دولتي را در اختيار داشته باشد.
سفرنامهها، اشتياق يادگيري را افزايش ميدهند
پنجاه و نهمين نشست ترويج خواندن با موضوع «سفرنامه و ترويج خواندن» در کتابخانه مرجع کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان برگزار شد.به گزارش اداره کل روابط عمومي و امور بينالملل کانون، محمدکاظم مزيناني و پژمان نوروزي طي نشستي درباره تاريخچه سفرنامهنويسي و لزوم آشنايي کودکان و نوجوانان با اين آثار سخن گفتند.نخستين سخنران اين نشست پژمان نوروزي بود. او ابتدا به تاثيرهاي سفر اشاره کرد و درباره تجربههاي خود در اين باره سخن گفت: «سفر تجربه طولي زندگي را زياد ميکند. عمق سفر زياد است اما هر روز از يک سفر معادل سه روز زندگي عادي است. هر کسي تفسيري از مرگ دارد؛ من براي مواجهه شدن با آن به دو راه حل فکر کردم يکي برگزيدن شغل معلمي و آموزش آنچه که ميدانم تا به اين وسيله تکثير شوم و دوم هم افزايش طول زندگيام با سفر کردن.»
جشن «گنج شهر» با حضور 500 زوج برگزار شد
سرويس سياسي اجتماعي: جشن گنج عشق شهر با حضور 500 زوج تهراني به منظور تكريم و تقدير از زوجهاي داراي بيش از 50 سال زندگي مشترك ديروز در سالن اصلي همايشهاي برج ميلاد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ما، مجتبي عبداللهي معاون امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران، در اين همايش، راستگويي و صداقت ميان اعضاي خانواده را اولين عامل ايجاد آرامش در ميان خانواده دانست و افزود: راستگويي، سبب اعتمادسازي ميان اعضاي خانواده ميشود كه متعاقب آن، محبت را افزايش ميدهد.
وي دومين راهكار ايجاد آرامش در خانواده را، احترام و تكريم متقابل اعضاي خانواده نسبت به يكديگر برشمرد، عبداللهي سومين عامل ايجاد آرامش و صميميت در خانواده را تواضع اعضاي خانواده بيان كرد و افزود: مهمترين عامل نشاندهنده تواضع، كنترل زبان است. اگر فردي بتواند زبان خود را كنترل كند در زندگي موفق خواهد شد.
به گفته وي، توكل به خداوند متعال عامل ديگر به وجود آمدن آرامش در خانواده است. اگر شخصي به فضل و عنايت خداوند معتقد باشد در پستي و بلنديهاي زندگي، خود را نباخته و آرامش خود و خانوادهاش را دچار آسيب نخواهد كرد.
معاون امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران، پنجمين عامل را دوري اعضاي خانواده از غرق شدن در سرگرميها بيان كرد و افزود: افراط در پرداختن به سرگرميهاي روزمره زندگي، موجب غفلت فرد از اعضاي خانواده ميشود. نمونه بارز آن، استفاده از فضاي مجازي است كه هر يك از افراد در خانه با تلفن همراه خود مشغول است و اعضاي خانواده به يكديگر توجهي ندارند. كه اين امر موجب ايجاد بيمهري، بياحترامي و سردي در زندگي ميشود. وي در ادامه گفت: از عوامل مهم ديگر، بيان احساسات خود نسبت به ديگر اعضاي خانواده با صراحت و صداقت است كه در اين زمينه متاسفانه به دليل وجود روحيه برخي افراد به ويژه مردان، اين امر انجام نميشود.
عبداللهي افزود: بزرگان خانواده بايد راهكارهاي رسيدن به آرامش و ايجاد صميميت در خانواده را به فرزندان خود آموزش دهند.
عبداللهي هدف از برگزاري همايش از تكريم و احترام اين بزرگان خواند و گفت: عشق شهر را اگر بخواهيم معنا كنيم بايد بگويم عشق، يك علاقه، تجربه و ثروتي است كه از آن به عنوان «گنج» نام ميبريم.در پايان اين همايش، از چند خانواده تقدير شد.
ايران قطب ارتباطي خاورميانه مي شود
رشد 381 درصدي ظرفيت ترانزيت ارتباطات بين الملل در دولت تدبير و اميد تواني است تا کشورمان به قطب ارتباطي منطقه خاورميانه تبديل شود.
ظرفيت ترانزيت ارتباطات بين الملل در زمان شروع به کار دولت يازدهم و بر اساس گزارش عملکرد وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در دولت تدبير و اميد که به تازگي منتشر شده است، 116 گيگابيت بر ثانيه بود.
اين ميزان ترانزيت ارتباطات بين الملل از خاک کشورمان نشان مي دهد سهم درآمدي مان از اين بخش مهم بسيار ناچيز بوده است و به دليل وجود تحريم ها کشورهاي منطقه ترجيح داده اند از روش هاي ديگري نسبت به انتقال ترانزيت ارتباطات مورد نياز خود اقدام کرده و به جاي مسير کوتاه ايران مسير ناهموار ديگري را برگزينند.
با روي کار آمدن دولت تدبير و اميد و اقدام هاي موثر بين المللي صورت گرفته و جلب اعتماد دولت هاي جهان، ظرفيت ترانزيت بين الملل کشورمان در پايان سال 1393 به 364 گيگابيت بر ثانيه افزايش يافت.
در همين ارتباط محمود واعظي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات شانزدهم در حاشيه برگزاري کنفرانس بين المللي ايران کانکت 2016 ، ترانزيت ارتباطات بين الملل را منبعي براي ايجاد درآمد در کشور عنوان کرده و گفته بود: مذاکره با شرکت هاي بين المللي براي رسيدن به اين هدف در دستورکار قرار گرفته است.
وي موقعيت استراتژيکي ايران در جغرافياي منطقه و جهان را مورد اشاره قرار داده و خاطرنشان کرده بود: موقعيت و جغرافياي استراتژيک و ممتاز ايران اين امکان را فراهم کرده است تا با استفاده از تجهيزات ترانزيتي پيشرفته اي که در کشورفراهم شده و از مسير جديدي که به مراتب کوتاه تر از مسيرهاي موجود است و تعدد مرزهاي آبي و خشکي بر جذابيت آن افزوده است، بتوان خدمات ترانزيت ترافيک را با کيفيت بهتر و با هزينه کمتر ارايه کرد. واعظي به افزايش پنج برابري حجم ترانزيت بين الملل ايران در سه سال گذشته اشاره کرد و گفت: ميزان ترانزيت کنوني تا يک و نيم سال آينده چهار برابر مي شود.
در اين زمينه مجلس شوراي اسلامي هم با درک اهميت درآمدزايي از طريق ترانزيت ارتباطات بين الملل ، لايحه پيشنهادي دولت در اين زمينه را تصويب کرد.
نمايندگان مجلس بر اساس ماده 83 لايحه برنامه ششم توسعه به وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات اجازه دادند نسبت به افزايش ظرفيت انتقال پهناي باند عبوري از کشور به 30 ترابيت بر ثانيه اقدام کند.
محمدجواد آذري جهرمي مديرعامل شرکت ارتباطات زير ساخت ايران هم درباره اين مصوبه مجلس شوراي اسلامي با بيان اين که اکنون نيم ترابيت ظرفيت ترانزيت بين الملل داريم و در برنامه ششم بايد به 30 ترابيت بر ثانيه برسد، گفت: اين حرکت مي تواند 50 هزار ميليارد ريال درآمد براي کشور ايجاد کند.
تلاش براي درآمد زايي از بخش ترانزيت ارتباطات بين الملل به عنوان راهکاري براي جايگزيني درآمد زايي از اپراتورهاي داخلي در دستورکار اين شرکت قرار گرفته است، به گونه اي که آذري جهرمي پيشتر يکي از سياست هاي خود را براي جبران درآمدهاي اين شرکت توجه به ترانزيت بين المللي از مسير ايران اعلام کرده بود.
وي خاطرنشان کرده بود: روند ترانزيت داده در 2 سال گذشته رشد خوبي داشته، به گونه اي که پارسال 600 گيگابايت ترانزيت داده از مسير ايران صورت گرفت.
در اين راستا شرکت ارتباطات زيرساخت و شرکت ترکسل ترکيه تفاهمنامه اي با هدف گسترش همکاري هاي دوجانبه در حاشيه کنفرانس بين المللي ايران کانکت 2016 در شهريور گذشته امضا کردند.
اين تفاهمنامه در برگيرنده فرصت هايي براي ايجاد مسيرهايي جايگزين از منطقه خليج فارس به ترکيه و ساير کشورهاست و امکان حضور طرف سوم را در اين مشارکت فراهم مي آورد.براساس اين تفاهمنامه موقعيت منحصر به فرد جغرافيايي ايران مي تواند جايگزين مطمئن و مناسبي براي مسيرهاي دريايي بحراني کنوني باشد.
شرکت ارتباطات زيرساخت در شرايطي موفق به امضاي برخي تفاهمنامه هاي کليدي در جهت تقويت نقش و جايگاه ايران به عنوان يک مرکز انتقال اطلاعات بين المللي در سطح منطقه با مطرح ترين شرکت ها و اپراتورهاي بين المللي شده که کشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس و اپراتورهاي مطرح آنها از اين مساله ابراز نارضايتي مي کنند.
گزارش خبری تحلیلی کیهان
تبعید شیخ عیسی قاسم تیر خلاص به حکومت دستنشانده آلخلیفه
همزمان با جدی شدن احتمال صدور حکم تبعید شیخ عیسی قاسم انبوهی از شیعیان و مقلدان این مرجع بزرگ به خیابانها آمدند تا نسبت به عواقب هرگونه تعرض یا حکمی علیه رهبرشان با آلخلیفه اتمام حجت کرده باشند. مردم بحرین شیخ عیسی قاسم را خط قرمز خود میدانند!
امروز سالروز یورش نیروهای نظامی کشورهای عربی یا همان «سپر جزیره» به بحرین است. نیروهایی که قرار بود هروقت یک متجاوز خارجی به یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس حمله کرد، از این کشور دفاع کنند. اما پس از وقوع انقلاب مردمی بحرین در14 فوریه 2011 (25 بهمن 1389) نظامیان آلسعود به مردم بحرین که یکی از کشورهای سپر جزیره است حمله کردند تا شیعیان را سرکوب کنند!
امروز اما آلخلیفه اعلام کرده شیخ عیسی قاسم رهبر شیعیان بحرین را به اتهام پولشوئی! محاکمه میکند. امروز حکم نهایی علیه شیخ عیسی قاسم رهبر شیعیان بحرین اعلام میشود. حکمی که تاکنون 9 بار به تعویق افتاده است چرا که آل خلیفه تاکنون نتوانسته در مقابل اراده محکم و قاطع مردمی مقاومت کند و از ترس واکنشهای مردمی هر بار این محاکمه را به زمان دیگری موکول کرده است. شیخ عیسی قاسم که رهبر معنوی انقلاب بحرین هم به شمار میآید، پس از تأسیس کشور بحرین در سال ۱۹۷۱ از نجف اشرف به این کشور بازگشت و با اکثریت آراء به مجلس راه یافت و تا زمان انحلال آن، عضو مجلس ملی بحرین بود. در آغاز انقلاب بحرین، شیخ عیسی قاسم، رهبر جنبش الوفاق بهعنوان یکی از فعالان مخالف نظام بحرین و رهبر جنبشهای مردمی برای مطالبه حقوق مشروعشان مطرح شد و اقدام به برپایی اعتراضات مسالمتآمیز علیه ظلم و طغیانگریهای نظام آلخلیفه کرد. همین مسئله موجب شد که مورد خشم و غضب آلخلیفه قرار بگیرد. آلخلیفه وجوهات شرعیهای که به دست این مرجع تقلید بزرگ میرسید را پولشویی و فساد مالی جا زده و به همین بهانه قصد تبعید وی را دارد. اما غائله به سلب تابعیت شیخ عیسی قاسم ختم نشده و «شیخ حمد آل خلیفه»، پادشاه بحرین به دستور اربابان غربی و آل سعود خود تصمیم گرفته تا رهبر شیعیان بحرین را به کشور دیگری تبعید کند.
تبعید به ترکیه
در همین رابطه منابع خبری از توافق پادشاه بحرین با رئیسجمهور ترکیه در سفر اخیرش به منامه برای تبعید رهبر شیعیان بحرین به ترکیه خبر دادند. با افزایش احتمال تبعید شیخ عیسی قاسم، مردم به خیابانها آمدهاند تا از رهبرشان حمایت کنند و این موضوع میتواند عامل تسریع در سقوط دولت دستنشانده عربستان باشد.
یک افسر دستگاه اطلاعاتی بحرین افشا کرد که شیخ عیسی قاسم به زودی از بحرین تبعید خواهد شد. این افسر اطلاعاتی پیش از این، سه روز مانده به اعدام سه جوان به نامهای عباس السمیع، سامی المشیمع و علی السنکیس، خبر اجرای حکم آنها را در صفحه توئیتر خود منتشر کرده بود.
زیر پرچم امام حسین(ع) از مرجعیت دفاع میکنیم
گروههای مختلف و انقلابیون بحرین به دولت این کشور درباره هرگونه تعرض به شیخ عیسی قاسم، بازداشت یا تبعید وی هشدار دادهاند و مسئولیت عواقب این گستاخی و ماجراجویی را متوجه آل خلیفه دانسته اند.
معترضان بحرینی تاکید کردهاند که هرگونه تعرض به ساحت شیخ عیسی قاسم صبر انقلابی مردم را به اتمام خواهد رساند و با این حماقت آلخلیفه تیر خلاص را به خود شلیک کرده است. یکی از انقلابیون بحرینی از میان اجتماع کنندگان اطراف منزل شیخ عیسی قاسم نامهای به خانواده خود نوشته و در این نامه از روحیه شهادت طلبی جوانان بحرینی خبر داده است. در این نامه آمده: تا موعد محاکمه شیخ عیسی قاسم چیزی باقی نمانده است و ما اینجا با امید به پیروزی، فرج، شوق دیدار و شهادت در راه او زندگی میکنیم، ما خواستار دفاع از رهبر آگاه و الهی هستیم. و به خواست خداوند، تا آخرین قطره خون از اعتقاداتمان دفاع میکنیم و به اذن خداوند و با توفیق الهی و به برکت دعای مومنین در این راه ثابت قدم هستیم. امروز زیر پرچم امام حسین(ع) از رهبری دینی دفاع خواهیم کرد و نمیخواهیم همراهانمان را فراموش کنیم.
مقامات آل خلیفه این موضوع را به خوبی درک کردهاند که جلوی اعتراضات مردمی را نمیتوانند بگیرند به همین دلیل در روزهای اخیر بر شدت سرکوبگریهای خود افزودهاند. در همین رابطه طی روزهای گذشته شماری از افراد نقابدار به همراه نظامیان رژیم بحرین به مناطق مختلف این کشور یورش بردند و 23 شهروند بحرینی را بازداشت کردند. تا در میان مردم رعب و وحشت ایجاد کنند. از سوی دیگر تعدادی از جوانان با پخش اعلامیههایی خواستار اجرای نافرمانی مدنی همزمان با فرا رسیدن ۱۴ مارس سالروز یورش «سپرجزیره» به بحرین شدند.
گفتنی است، بحرین که تا همین چند دهه پیش جزو خاک ایران بود، از سوی استعمار انگلیس از ایران جدا و به آلخلیفه که از بیابانگردهای نجد بودند داده شد. آلخلیفه با این ادعا که شیخ عیسی قاسم و سایر شیعیان این کشور بحرینی نیستند، به دنبال تغییر بافت جمعیتی این کشور از طریق تبعید مردم است، در حالی که این آلخلیفه است که بحرینی نیستند و باید از بحرین خارج شوند!
هشدار علمای عراق
اتحادیه علمای مسلمین عراق اما در حمایت شیخ عیسی قاسم با صدور بیانیهای به رژیم بحرین درباره ادامه اقدامات کنونی اش هشدار داد و از آل خلیفه خواست «منطق عقلانی» را در پیش گیرد.
«علمای مسلمین» عراق در این بیانیه از «تمامی محافل دینی و اسلامی» دنیا خواست که به وظیفه خود در مطالبه از رژیم بحرین برای دست کشیدن از تعرض به علمای دینی عمل نمایند. در این بیانیه همچنین آمده: «با نزدیک شدن به محاکمه ظالمانه و باطل آیتالله عیسی قاسم که حلقه زنجیره محاکمهها و اقدامات ظالمانه حکومت بحرین است، در سایه کلام الهی به دعوت علمای بزرگ بحرین برای قیام در راه خدا و یاری رساندن به آنها لبیک میگوییم و به حکومت بحرین در خصوص ادامه این راه و روش سرخودانه هشدار داده و خواهانیم که به مسیر منطق عقلانی و حق انسانی و شرعی در تعامل با ملت بحرین، علمای عظام آن و تحرکات آنان و در راس همه آنها فقیه عادل «شیخ عیسی قاسم» بازگردد. از جوانان و ملت غیور بحرین نیز مصرانه خواستاریم تا به رهنمودهای علمایشان التزام داشته و به دفاع از شخصیت پرفروغ، فقیه جامع الشرایط «شیخ عیسی قاسم» با جان خود تا حد شهادت اقدام نمایند.»
شیخ محمد حسن خجسته عضو شورای مرکزی مجلس علمای بحرین و عضو جمعیت الوفاق نیز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم به موضوع محاکمه شیخ عیسی قاسم اشاره کرد و در این خصوص گفت: «هر حکمی که علیه شیخ عیسی قاسم صادر شود اهمیتی ندارد و حتی صدور حکم برائت شیخ نیز برای ما و ملت بحرین پذیرفتنی نیست زیرا اساسا این دادگاه مشروعیت ندارد و محاکمه شیخ عیسی قاسم نیز غیرقانونی است.
رژیم آل خلیفه حق صدور حکم او را ندارد بلکه باید دادگاه را لغو کرده و از شیخ عیسی قاسم عذرخواهی کند.»
فوکویاما: آمریکا در عراق و افغانستان شکست خورد
فوکویاما نظریهپرداز مشهور لیبرال دموکراسی پیشبینی کرد، در آینده ممکن است چین نظام لیبرال موجود را به چالش بکشد. وی درعین حال اعتراف کرد آمریکا در عراق و افغانستان شکست خورده است چرا که نتوانست در این دو کشور دولتسازی کند.
شماری از نظریه پردازان واقعگرا مثل مرشایمر معتقدند چین پس از رسیدن به موقعیت برتر اقتصادی آن را تبدیل به برتری نظامی کرده و نظم لیبرال آمریکایی را با همه هنجارها، نهادها و رژیمهای بین اللمللی مختص به آن به چالش کشیده و نظم مطلوب خود را جایگزین خواهد کرد. حال فوکویاما نظریهپرداز برجسته لیبرال نیز در جدیدترین سخنرانی خود، مثل «مرشایمر» پیشبینی کرده چین در آینده نظم لیبرال را ممکن است به چالش بکشد.صاحب نظریه «پایان تاریخ» این هفته مهمان نشستی در «سلیمانیه» عراق بود. وی در این نشست در مورد موضوعات مختلف از جمله «ناکامیهای روند جهانیسازی»، «رشد پوپولیسم در جهان»، «عراق پس از جنگ» و «فرمان مهاجرتی ترامپ» صحبت کرد.وی در ابتدای این نشست، در مورد نظریه پایان تاریخ، گفت: «تنها رژیمی که اکنون شانسی برای تبدیل شدن به یک رقیب برای لیبرال دموکراسی را دارد، چین است. چراکه هرچند تمامیتخواه است، اما تا حد زیادی مبتنی بر سرمایهداری است و جامعهای بسیار موفق بوده است. اما باید دید که آیا میتواند یک مدل باثبات باشد یا نه.»
شکست در عراق و افغانستان
فوکویاما که از حامیان حمله سال 2003 آمریکا به عراق بود و برخی نظریات وی را در تئوریسازی اقدامات نظامی به بهانه بسط دموکراسی در جهان موثر میدانند، در مورد تغییر دیدگاهش قبل و بعد از این جنگ نیز گفت: «تصور میکنم تجربه ایالات متحده هم در عراق و هم در افغانستان، چیزی است که دیدگاه امروز من در مورد نهادهای بینالمللی را شکل داده است.» وی در توضیح دیدگاهش افزود: «من قبل از وقوع جنگ از مداخله حمایت میکردم؛ تصور میکردم که صدامحسین ظالمی است که جهان بدون او جای بهتری میشود. اما از چند ماه مانده به آغاز جنگ، مسئله اصلی که ذهن مرا به خود درگیر کرده بود، مسئله دولتسازی بود. احساس میکردم که ما آمادگی لازم را برای انجام سرمایهگذاری مناسب برای ایجاد یک عراق دموکراتیک یا حتی یک کشور یکپارچه عراق، نداریم… عدم آمادگی ما برای مرحله دولتسازی بیش از آن چیزی بود که من تصور میکردم. تصور میکنم مسئله سیاست خارجی ایالات متحده در این منطقه تا همین امروز هم این است که تا زمانی که شما دولتهای مشروع و منسجمی نداشته باشید، نمیتوانید به ثبات دست یابید و تروریسم را کنترل کنید. به عنوان یک بازیگر خارجی، شما توانمندی بسیار محدودی برای این کار دارید.»
رئیس مجلس شورای اسلامی از عملکرد دولت یازدهم در حوزههای اقتصادی و نیز سیاست خارجی و برجام بصورت تمام قد دفاع کرد.
دکتر علی لاریجانی عصر دیروز در نشست خبری در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی، برجام را در زمان خود تصمیم درستی دانست که منافعی را برای ما به همراه داشت. رئیس مجلس همچنین رشد خوب در تولید گنرم و خودکفایی در این محصول و همچنین تولید و فروش نفت را و سرمایه گذاریهایی هم در پارس جنوبی را نیز از اقدامات خوب دولت آقای روحانی اعلام کرد.
لاریجانی تصریح کرد: در سال 91 و 92 تشنجات اقتصادی شدید داشتیم، در حد 40 درصد تورم بوده اما اینها را الان نداریم و به نظر میرسد که فکر و کار انجام شده و تاثیر هم داشته است و بسیاری از کارخانجاتی که تعطیل بودهاند راه افتادهاند اما همچنان مشکلات اقتصادی وجود دارد و تمرکز حکمرانان باید همچنان مساله اقتصادی باشد.
لاریجانی همچنین گفت: برداشتهای غیرقانونی خارج از چارچوب بودجه که بین سالهای 86 تا 91 انجام شده است در کمیتهای که مجلس با مشارکت وزارت خانههای مرتبط تشکیل داده زیر ذرهبین قرار میگیرد و با متخلفان برخورد خواهد شد.
وی در ادامه با بیان اینکه در چارچوب برنامه توسعه آلودگی هوا مورد توجه قرار گرفت،افزود: در این زمینه مقرر شد با توجه به اینکه موتورسیکلتها شش برابر خودروها آلودگی ایجاد میکنند به تدریج و هر ساله ده درصد از این موتورها برقی شوند. همچنین ده درصد از منابع صندوق توسعه نیز به صنعت اختصاص یافت و توسعه معادن به خصوص در استانها که مورد غفلت قرار گرفته در قانون برنامه تاکید ویژهای به آنها شده است.
لاریجانی در خصوص ساماندهی حقوقهای نجومی هم گفت: مجلس جایی بود که موضوع بررسی حقوقهای نجومی را به صورت جدی دنبال کرد و دیوان محاسبات صد هزار مدیر را مورد بررسی قرار داد که از این میان 397 نفر اضافه دریافتی داشتند که ملزم به بازگشت شدند و متخلفان نیز در دادگاه دیوان محاسبات پروندهای دارند و در حال رسیدگی است.
وی افزود: در بحث حقوقهای نجومی حقوق و مزایای مستمر که در قانون، سقف برای آن پیشبینی شده مسئله اصلی نبود بلکه مزایای غیرمستمر محل بحث بود که مجلس برای آنها سقف قرار داد. اما متاسفانه در جامعه به شکل دیگری منعکس شد و متاسفم برای برخیها که این موضوع را وارونه جلوه دادند. البته مصوبه مجلس در این خصوص از سوی مجمع تشخیص رد شد و باید دولت برای آن لایحه جدیدی ارائه کند.
رئیس مجلس در در پاسخ به سوالی درباره اینکه برخی مقامات در روزهای اخیر در مورد عملکرد مجلس و هیات نظارت بر انتخابات شوراها ابراز نگرانی و شبهاتی را مطرح کرده اند، این مساله چه تاثیری در فضای انتخابات دارد؟ گفت: بعید میدانم. چنین شبههای را ندیدم، سیستم مجلس برای این است که هر چه بیشتر افراد حضور داشته باشند و ما در مجلس هم نحوه نظارتمان این است که مانع از حضور سلایق نشویم و حتما از ورود سلایق مختلف در شوراها استقبال میکنیم.
لاریجانی در ادامه در پاسخ به سئوالی درباره ساز وکارهای انتخاباتی اصولگرایان و معرفی چهرههای شاخصی در جبهه نیروهای مردمی و اینکه زمان تشکیل این جبهه آیا به سراغ وی(لاریجانی) هم آمدهاند یا خیر گفت: برداشتم این است مسائل کشور مخصوصا در حوزه اقتصاد پیچیده بوده و باید برای آن وقت گذاشت. بنده از بعد از نماز صبح تا آخر شب مشغول کار مجلس هستم و واقعا فرصت پیدا نمیکنم، از طرفی اولویت خودم هم نمیدانم ضمن اینکه با عنوان کسی که رئیس مجلس است مصلحت نمیدانم به مسائل انتخاباتی ورود کنم. اینکه آیا در مورد این جبهه به من خبر داده ند یا نه باید بگویم خبر ندادهاند و تشکر هم میکنیم که خبر ندادند.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره روابط بین ایران ومصر و از سرگیری روابط دو کشور گفت: مصر و ایران کشورهای با سابقه و تمدنی قوی هستند و از یک رشد یافتگی خوبی در جهات مختلف برخوردارند. همیشه توجه این بوده که روابط ایران و مصر منطقی باشد، البته پس از کمپ دیوید دچار نقص در روابط شدیم، لذا هر اقدامی که منجر به روابط عادی و دوستانه شود، استقبال میکنیم.
لاریجانی در ادامه درباره خلاءهای قانونی مربوط به مسائل اقتصادی اظهار داشت: خلاءهای قانونی زیادی نداریم زیرا قوانین مهمی در مجلس مربوط به بهبود فضای کسب و کار و رفع موانع تولید مصوب شده است و فکر میکنم ستاد اقتصاد مقاومتی که در دولت به وجود آمده گامهای خوبی را شروع کردهاند و تصورم این است که چند سالی مستمر روی این مضوع کار کنیم زیرا برخی از کارخانجات ما خوابیده بودند اما اکنون راه افتادند البته هنوز مشکل رکود وجود دارد که باید روی آن کار کنیم.
لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه کمیته روابط خارجی مجلس وظیفه نظارتی را در بحث سفرا هم دارد و موضع قاطعی را در مورد سفرای کشورهای سوریه، عمان و یمن اتخاذ نکرده گفت: باید پیگیری شود، بنده قبول دارم که باید زودتر اقدام کنند و حل شود.
رئیس مجلس در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به اینکه صحبتهای ضد و نقیضی نسبت به کاندیداتوری آقای رئیسی تولیت آستان قدس رضوی برای انتخابات سال آینده مطرح میشود که از طرفی جبهه جمنا، وی را در صدر لیست خود قرار میدهد، از طرفی دفتر ایشان مساله را تکذیب میکنند، آیا مشکلی به لحاط استعفا وجود دارد یا خیر؟ گفت: من در این زمینه بیتقصیرم، مشکلی از نظر استعفا ندارد، میتوانند حضور پیدا کنند.
رئیس مجلس همچنین در پاسخ به سئوال خبرنگاری در مورد تحرکات اخیر احمدی نژاد در مورد انتخابات سال آینده و بیانیههای اخیر او خطاب به خبرنگار سئوالکننده گفت: آیا سئوال دیگری نداشتید،مایل نیستم در این مورد اظهار نظر کنم.
لاریجانی درباره عملکرد دولت در اجرای اقتصاد مقاومتی هم گفت: رشد خوبی را در خودکفایی گندم و تولید و فروش نفت داشتهایم و سرمایه گذاریهایی هم در پارس جنوبی انجام میشود و همینطور اقدامات در وزارت بهداشت انجام شده که باید بخشهای مختلف را باز هم تفکیک کنیم و در بعضی از بخشها میتوان خوب ارزیابی کرد.
وی در مورد اظهاراتی که اخیرا در منطقه نسبت به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مطرح شده گفت: شاید در نظر برخی کشورها چنین چیزی بوده اما بعید میدانم که موفق باشند. شما به صحبتهای نتانیاهو با پوتین توجه کنید که اجازه نمیدهند صلح در منطقه ایجاد شود. حرفی که رئیس رژیم صهیونیستی زده است نشان میدهد ماجراجوییهایی که در منطقه انجام شده است هدف پشت صحنه داشته است.
لاریجانی در ادامه افزود: بهتر است ترامپ و همکارانش اشتباهات گذشته را تکرار نکنند و حواسشان جمع باشد که در منطقه چطور رفتار میکنند و خسارتهایی که از جنگ افروزیهای قبلی که به آنها وارد شده را مدنظر داشته باشند و در برخورد با تروریست نیز باید با مراقبت ورود کرد و نباید پابرهنه به آن وارد شد. بلکه باید روشی عقلانی و درست در پیش گرفته شود و طبق ادعای یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا، گروههای تروریستی که خودشان ایجاد کردهاند را جمع کنند و این میتواند کار مهمی باشد.
وی در خصوص تاثیر برجام در عملکرد دولت در این باره گفت: طرفهای خارجی شیطنتهایی انجام دادند اما در مورد جذب سرمایهگذاری کارهایی انجام شده و طبق آخرین گزارشات 9 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی عملیاتی شده که شاید شما بگویید این کم است اما برای شروع میتواند کم باشد اما در عین حال باید زمینههای سرمایهگذاری در داخل و در حوزه دیپلماسی مهیا شود و توجه به این موضوعات از اهمیت بالایی برخوردار است. البته اتفاقات خوبی نیز نظیر خرید ایرباس و تامین سرمایه برای این بخش انجام شده و این سرمایه گذاریها باید در برخی کارخانجات هم انجام شود.
وی افزود: عملکرد دولت دارای بخشهای مختلفی است. دولت در برخی زمینهها موفق عمل کرده و بخشهای کشاورزی، بهداشت و سیاست خارجی از جمله این بخش هاست که به شکل مطلوبی از سوی دولت به آن توجه شد البته در حوزه سیاست خارجی با توجه به شناخت رئیسجمهور از این حوزه و سابقه فعالیت ایشان عملکرد مطلوب دور از ذهن نبود، اما در بخش اقتصادی باید ستاد اقتصادی دولت در آینده با انسجام بیشتری همراه شود و هماهنگتر عمل کند.
وی تصریح کرد: برجام در زمان خود تصمیم درستی بود و منافعی را برای ما به همراه داشت و در برخی زمینهها نیز باید دقت بیشتری شود اما در کلان موضوع با توجه به شرایط، برجام تصمیمی صحیح بود که میبینید همه در عرصه بینالملل به آن تاکید دارند که نباید زیرپا گذاشته شود.
رئیسمجلس در خصوص نحوه عملکرد خود در عرصه انتخابات و حمایت از دکتر روحانی گفت: من رفیق آقای روحانی هستم اما اینکه در انتخابات فعالیت کنم به مصلحت قوه مقننه نمیبینم و در این حوزه فعالیتی ندارم و حرفهایی که گفته میشود منطبق بر واقعیت نیست.
وی در پاسخ به سوالی در مورد گزارشات دولت در خصوص اقتصاد مقاومتی گفت: گزارشات دولت در ستاد اقتصاد مقاومتی برای ما ارسال میشود و این نیست که هیچ گزارشی وجود نداشته باشد و ما نسبت به آن بیاطلاع نیستیم؛ اما درقضاوت در این خصوص باید وضعیت سالهای 91 و 92 و تنشها در بخش اقتصادی و حجم بدهیها مورد توجه قرار گیرد و ببینیم دولت چه چیزی را به ارث گذاشت و توجه کنید که حل این مسائل ساده نیست و دولت تلاشهای زیادی انجام داده و شاهدیم این تورم کنترل شد. اما چیزی که مهم است این است که برای حل مسائل و رسیدن به مطالبات رهبری باید چند سال به طور مجاهدانه در عرصه اقتصاد فعالیت شود.
لاریجانی در خصوص سوال خبرنگاری در مورد نگاه جمهوری اسلامی ایران به روابط با همسایگان گفت:روابط ما با همسایگان و کشورهای اسلامی مبتنی بر عقلانیت و مسالمت است. حتی ممکن است برخی کشورها در گذشته جفاهایی به ما کرده باشند اما نگاه جمهوری اسلامی ایران برخورد مسالمت آمیز و همدلانه با کشورهای منطقه و اسلامی است و در این چارچوب حرکت میکند و سفر رئیسجمهور به کویت نیز در همین راستا بود.
وی در ادامه با اشاره به موضوع ممنوع التصویری رئیسجمهور دولت اصلاحات تصریح کرد: اگر قانونی در این موضوع باشد باید از طریق مجلس به تصویب رسیده باشد. اما بالاخره جایی برای این موضوع تصمیم گرفته است.
رئیس قوه مقننه افزود: طرحی از سوی تعدادی از نمایندگان برای گفتوگوهایی بین جریانهای مختلف ارائه شده و ما مشکلی با آن نداریم چرا که در مجلس جریانها و نگاههای مختلفی وجود دارد که در عین حال روابط برادرانهای نیز با یکدیگر دارند و مسائل سرجای خودش در این چارچوبهای مختلف مطرح میشود و این شان مجلس است که همه گروهها و جریانها در آن فعالند.
رئیس مجلس گفت: جوسازیها در خصوص عملکرد مجلس تاثیری بر مسیر حرکت ما ندارد و مجلس راه خود را میپیماید.
وی در ادامه با انتقاد از بودجه فرهنگی در بودجه 96 گفت: در برنامه ششم بخش فرهنگی در لایحه دولت ضعیف بود و سه ماده داشت که مشخص بود چه مطالبهای برای آن پیشبینی شده، اما مجلس فصلی را برای بخش فرهنگ در برنامه ششم پیشبینی کرد اما در کل باید به بخش فرهنگ توجه بیشتری شود و من از بودجه فرهنگی در لایحه بودجه 96 راضی نیستم و این مسئله باید به طریقی جبران شود.
لاریجانی در خصوص وضعیت نابسامان صندوقهای بازنشستگی گفت: صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی حدود 100 هزار میلیارد معوقه دارد که مبلغ کوچکی نیست و این بدهی باید پرداخت شود. صندوق بازنشستگی فولاد هم همین مشکلات را دارد و ما در برنامه برای حل این موضوع پیش بینیهایی داشتیم اما قطعا کافی نیست. مشکلات صندوق بازنشستگی جدی است و همچنان باید به آنها کمک شود.
وی افزود: برخی صحبتها از سوی جریانی خاص نشان میدهد که آنها اصولگرای ناب نیستند البته اصولگرایان هرکدام نگاههای مختلفی دارند و طیف متفاوتی از اصولگرایان وجود دارد. اما آنچه که راه حل مسائل کشور است چیزی است که رهبری به آن تاکید داشتند یعنی اصولگرایی اصلاحطلبانه و ما نیز به این قائلیم و معتقدیم برخی رفتارها از سوی جریانات سیاسی نادرست و غیرواقع بینانه است، اما در خصوص ماهیت جریان جمنا ما به ماهیت کار کاری نداریم و اصل کار نادرست نیست. اما جوسازیها در خصوص عملکرد مجلس تاثیری بر مسیر حرکت مجلس ندارد و مجلس راه خود را میپیماید.
رئیس مجلس گفت: مواضع دولت ترکیه باید از آراستگی برخوردار باشد. در برخی موارد در سطح روابط همسایگی ما نبوده است.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا وزارت خارجه ایران و صدا و سیما مردم را از سفر به ترکیه منع میکنند در حالیکه در کشور عراق نیز اقدامات مشابهی مانند ترکیه انجام میشود؟ گفت: ترکیه کشور همسایه و دوست ماست. ما سطح روابط تجاری بالایی با ترکیه داریم اما مثالی که با عراق مطرح میکنیم قدری متفاوت است. زائرانی که از ایران به عراق میروند در مناطق امن هستند.
لاریجانی تصریح کرد: در ترکیه در بعضی نقاط تحرکاتی ایجاد شده و نگرانیهایی را ایجاد کرده که امیدواریم این مشکلات کاهش یابد. ما مجبور هستیم برای صیانت از مردم مان هشدارهایی بدهیم که به جاهایی بروند که از امنیت برخوردار باشند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: مواضع دولت ترکیه باید از آراستگی برخوردار باشد. در برخی موارد در سطح روابط همسایگی ما نبوده است.
وی همچنین در رابطه با از سرگیری روابط ایران با عربستان گفت: در این زمینه ما پیگیریهای خود را انجام میدهیم. مسئله یمن موضوع مهمی است و امیدواریم دولت عربستان پس از دو سال درگیری جنگ نابرابر رفتارش را درست کند.
لاریجانی اظهار کرد: ما پیگیر مسائل هستیم. آنها هم باید چارچوبها را رعایت کنند. مسئله منا از مسائلی بود که ناراحتی ایجاد کرد.
رئیس قوه مقننه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا مدیران دوتابعیتی در مجلس وجود دارند؟ گفت: ما در مجلس چنین چیزی نداریم، مسایلی مطرح شده که باید وزارت اطلاعات گزارش لازم را ارائه دهد. وقتی گزارش دادند میتوانیم نظر دهیم. بحث بر سر این است که میگویند چنین چیزی وجود دارد. دولت هم جواب داد و نفی کرد. لذا در حال پیگیری هستیم.
برگزیدگان پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت تجلیل شدند
برگزیدگان پانزدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت عصر دوشنبه با حضور مسوولان حوزه قرآن و عترت کشور تجلیل شدند.
پانزدهمین آزمون سراسری قرآن و عترت ویژه موسسات قرآنی و عموم علاقه مندان 20 آبان ماه 95 در 320 شهرستان سراسر کشور برگزار شد.
نوبت اول آزمون کتبی ویژه موسسات قرآنی در رشتههای حفظ قرآن کریم و نوبت دوم آزمون کتبی ویژه موسسات قرآنی در رشتههای ترجمه و مفاهیم قرآن، تدبر در قرآن، معارف قرآن و اهل بیت(ع) شامل بود.
حجت الاسلام محمدرضا حشمتی معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم با اشاره به بیمه شدن دو هزار نفر فعال حوزه قرآنی در بهمن و اسفند ماه امسال گفت: در سال 96 حدود 4 هزار و 500 نفر فعال قرآنی دیگر نیز بیمه خواهند شد.
وی افزود: با پیگیریهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بودجه قرآنی سال 96 این وزارتخانه صددرصد افزایش یافت که گام مهمی برای حمایت از فعالیتهای قرآنی و موسسات این حوزه به شمار میرود.