اظهارات سخنگوي وزارت امورخارجه درجمع خبرنگاران داخلي وخارجي

به گزارش نویدتهران،نشست خبری سخنگوي وزارت امورخارجه برگزارشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه: لازم می دانم روز فردوسی را تبریک و وقوع زلزله در خراسان شمالی را تسلیت عرض می کنم.

شما در مصاحبه ای برای گفتگو با ریاض اعلام آمادگی و از طرف دیگر عربستان را گناهکار دانسته اید. از طرف دیگر در عربستان نیز مطالب ضدایرانی مطرح می شود. با وجود این وضعیت امکان مذاکره ایران و عربستان وجود دارد؟

پاسخ ما به سخنان ناروای دولتمردان سعودی این است که مایل به افزایش تنش نبوده و آماده گفتگو هستیم. امیدواریم متوجه خطاهای خود شوند. ولی گفتگو و تفاهم به معنای تأئید رفتار آنها نیست. آنها چه در سطح منطقه و بویژه در بحث یمن اشتباهات راهبردی دارند. امیدواریم آنها این اقدامات را کنار گذاشته در فضای منصفانه با ایران گفتگو کنند .

 ارزیابی ایران از دیوارکشی ترکیه در مرز چیست؟ آیا هماهنگی با ایران شده؟ آیا امکان همکاری دو کشور در این زمینه وجود دارد؟

 مقامات ترک ما را در جریان اقدام خود قرار دادند. احداث این دیوار در نقطه صفر مرزی نیست و داخل خاک ترکیه است. از هر اقدامی که بتواند مرزهای دو کشور را به ثبات و امنیت برساند استقبال می کنیم. امیدواریم با کشور ترکیه در یک چارچوب هماهنگ، بیشتر در این زمینه صحبت کنیم. ثبات و امنیت مرزی برای ما و ترکها مهم است و دو کشور در این زمینه تلاشهای دوجانبه باید داشته باشند.

دیدگاه شما نسبت به دیدگاههای متفاوت آمریکا نسبت به برجام چیست؟ آمریکا از یک طرف برجام را تایید می کند و از طرف دیگر قرار است این کشور دو روز دیگر تمدید تحریم های ایران را تمدید کند. واکنش شما در این زمینه چیست؟

هم اکنون در مورد آینده نمی توان سخن گفت که چه اتفاقی خواهد افتاد. توصیه ای به آنها نداریم. آمریکایی ها خود به خوبی می دانند که گزارش های آژانس چگونه بوده است. آنها خود می دانند برجام یک توافقنامه چند جانبه است. امیدوارم سیاست هایی که اتخاذمی کنند سیاست هایی عاقلانه و مبتنی بر تعهدات به عهده گرفته، باشد.

 دکتر روحانی از ایده جدید برداشتن تحریمهای غیر هسته ای سخن گفته اند. آیا چشم اندازی برای مذاکره مثلاً درباره مسائل حقوق بشر و …. دارید ؟

این موضوع موضوع جدیدی است و کار دشواری است و ریاست محترم جمهور گفته اند در این جهت تلاش خواهند کرد. این مسئله ریشه در مسائل بسیاری دارد. در دیپلماسی هیچ کاری غیرممکن نیست و از طریق دیپلماسی می توان مانند گذشته بر سایر مشکلات فائق شد. به هرحال برخی مسائل به آمریکا و برخی هم به سایر کشورها بر می گردد ولذا نیاز به طراحی جدیدی دارد که از کجا و از چه مسیری آغاز شود.

 واکنش شما به اعتصاب غذای اسرای فلسطینی چیست؟

 مواضع جمهوری اسلامی ایران در مورد جنایتهای رژیم صهیونیستی مشخص است. این اقدامات بیانگر خوی ددمنشانه آن رژیم است. این اعتصاب بیانگر روح مقاومت فلسطینیان و تداوم مقاومت است. تاریخ به ما آموخته تا ظلم هست مبارزه و جهاد ادامه خواهد یافت و این مسأله در سرزمینهای اشغالی هم صدق می کند.

گفته شده در اثر حمله به گردشگران ایرانی در ترکیه 20 نفر کشته و 13 نفر زخمی شده اند. واکنش شما چیست؟

چنین خبری را من ندیدم. ترکیه وضعیت خاصی دارد و پیش از این اعلام شده گردشگران ایرانی باید مراقب باشند. ولی چنین خبری را نشنیده ام.

 همراهی دکتر ظریف با رئیس جمهور در سفر به اصفهان سفر انتخاباتی تلقی شده است. نظر شما در این مورد چیست؟

دیروز موضع گیری لازم در این زمینه شد. وزارت امور خارجه، وزارتخانه ای فراجناحی است. براساس اساسنامه وزارت امور خارجه، کارکنان نمی توانند در احزاب و گروه ها و دسته های سیاسی عضویت داشته باشند. امروز هم در همه سطوح در وزارت امور خارجه، همکاران ما عضو گروههای سیاسی نیستند و در صورتی که کسی به عضویت این گروهها در آید کار خود را ترک می کند. سفر دکتر ظریف به شهر خود، اصفهان یک سفر شخصی و با مرخصی از هیأت دولت و با هزینه شخصی بوده است. ایشان در سفر به اصفهان هزینه محافظان خود را نیز پرداخت کرده اند. ایشان به احترام رئیس جمهور به اصفهان رفته و اقدام دکتر ظریف سیاسی و جناحی نیست و دامن زدن به این بحث یک بداخلاقی سیاسی است. در مورد یکی از معاونین وزارت امور خارجه هم دو هفته پیش چنین مباحثی طرح شد ولی آن نیز مشکلی نداشت. قاطعانه عرض می کنم این سفر ربطی به جناح بندیهای سیاسی نداشته است.

به زودی ترامپ به ریاض سفر خواهد کرد و عربستان سعودی از کشورهای اسلامی برای برگزاری نشست با ترامپ دعوت به عمل آورده است. با توجه به موضعگیری ضدایرانی احتمالی در نشست مزبور، رویکرد ایران برای کاهش هزینه این سفر و اقدامات عربستان چیست؟

چنین نشستهایی در گذشته توسط عربستان برگزار شده ولی حوادث منطقه ریاض را حساس تر کرده است. مشکلات داخلی عربستان، مشکلات یمن و منطقه و احساس انزوا در درون حاکمیت آن کشور، عربستان را به تشکیل نشستی برای سرپوش گذاشتن بر مشکلات خود وادار کرده است. نباید فراموش کرد با توجه به اتهامات مطرح علیه عربستان مانند حمایت از تروریسم در منطقه و جهان، این کشور تلاش می کند با فرافکنی و با برگزاری چنین اجلاسی، حمایت خود از تروریسم را تحت الشعاع قرار دهد. این روشها نمی تواند به صورت ریشه ای مشکلات را حل و پس از یکی دو روز اخبار تبلیغی آن فراموش می شود. از سوی دیگر، این اقدام را می توان توطئه صهیونیستی دانست که برای ایجاد اختلاف در جوامع اسلامی تلاش می کند و این نشست در ادامه تلاشهای آن رژیم ارزیابی می شود. یکی از نشانه های این ادعا این است که در ماههای گذشته عربستان به رژیم صهیونیستی نزدیک شده است. امنیت و ثبات منطقه به خود منطقه بر می گردد و هر آنکس که به امنیت منطقه اعتقاد دارد راه آن را در درون منطقه باید جستجو کند. از آمریکا هم می خواهیم خطاهای گذشته را تکرار نکند و در دام جدید نیفتد. بخش عمده ای از مشکلات منطقه ناشی از اقدامات گذشته آمریکاست. سیاست خارجی ایران در منطقه کاملا مشخص است. ایران خواستار امنیت و مبارزه با تروریسم در منطقه است و در این راه تلاش کرده است. آنهایی که ادعای برقراری امنیت در مطنقه دارند باید از روش ایران پیروی کنند تا صداقت آنها اثبات شود. امیدوارم مطالبی که در باره ریاض گفته شد درست نباشد چرا که موجب نفاق خواهد شد. از کشورهای اسلامی هم می خواهیم بیدار باشند که رژیم صهیونیستی شکافی بیشتری در جهان اسلام ایجاد نکند.

درخصوص برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کشورمان در کانادا و همچنین سفر اخیر هیات کانادایی به کشورمان توضیح دهید.

در یکی از جلسات اخیر در مورد شیوه رأی گیری در کانادا صحبت کردم. رأی گیری در کانادا در اماکن دیپلماتیک یا دفاتر بازرگانی انجام می شود. در دولت قبل روابط سیاسی با کانادا قطع شد و در سال 92 هم در کانادا انتخابات برگزار نشد. با توجه به درخواست اتباع ایرانی در کانادا برای شرکت در انتخابات تلاش شد از کانالهای دیپلماتیک موضوع پیگیری شود. دکتر ظریف تلفنی با همتای کانادایی خود مذاکره کرد. طرف کانادایی حسن نیت خود را بیان کرد ولی به دلیل کمبود وقت و برخی موانع متأسفانه در کانادا رأی گیری نخواهد شد. از اتباع کشورمان خواهش کرده ایم در صورت امکان به آمریکا سفر کنند و در انتخابات شرکت کنند. هیأت دیپلماتیک کانادایی در ادامه مذاکرات سال گذشته در نیویورک، برای اولین بار بعد از قطع روابط، با هدف حل و فصل مشکلات پیش آمده در روابط بین دو کشور، به ایران سفر کرد. همچنین دولت کانادا نیز در تبلیغات انتخاباتی خود از تلاش برای از سرگیری روابط با ایران خبر داده بود؛ لذا هیأت کانادایی به ایران آمد و در آینده مذاکرات ادامه خواهد یافت که تاریخ آن اعلام خواهد شد.

برخی کارشناسان اعلام کرده اند که آمریکا برای رهایی از مشکلات اقتصادی خود بعضا جنگ هایی را در گوشه و کنار جهان ایجاد می کند. دولت بعدی چه اقداماتی برای کاهش سیاستهای جنگ طلبانه آمریکا باید اتخاذ کند؟

روش ایران در منطقه مشخص و تغییر دولت تغییر چندانی در سیاست خارجی ایران نخواهد داشت. ما خواهان دوستی، صلح و گسترش روابط با همسایگان هستیم. این تلاشها روشن است و امیدواریم اقدامات دولت کنونی، توسط دولت آینده هم دنبال شود. منطقه کشش خشونت بیشتر را ندارد و به ثبات و امنیت و توسعه اقتصادی و فقرزدایی نیاز دارد. تلاشهای صلح طلبانه خود را با کشورهایی که با ما زاویه دارند ادامه خواهیم داد.

شکایت ایران از ریاض مبنی بر کشاندن میدان جنگ به ایران به سازمان ملل چه تبعاتی خواهد داشت؟

سخنان نسنجیده مقام سعودی پس از واقعه دردناک شهادت مرزبانان ایرانی در مرزهای شرقی بیان شد. لذا طی نامه ای موضوع را به عنوان یک سند رسمی در سازمان ملل ثبت کردیم. تأکید می کنیم که این روشهای ریاض پاسخگو نیست. در یمن گرفتار هستند و اینگونه سخن گفتن در قبال کشوری مانند ایران خطایی بوده که بدون درک واقعیات و در یک لحظه هیجانی بر زبان جاری شده است. امیدوارم اینگونه سخنان تکرار نشود چون عواقب نامطلوبی برای آنها خواهد داشت.

پاسخ شما به سفر دکتر ظریف به اصفهان ابهامات را اضافه کرد. سفر دکتر روحانی میتینگ انتخاباتی بوده و دکتر ظریف در محل سخنرانی دکتر روحانی ظاهر شده است. آقای تخت روانچی نیز چند روز پیش در ستاد دکتر روحانی حضور یافته و سخنرانی کرده است. لذا درخواست می کنیم که در این زمینه صریح و آشکار اعلام نظر نمایید.

پاسخ همان است که اعلام شد. سفر ایشان آنگونه که شما برداشت می کنید انتخاباتی نبوده و همکاران در وزارت خارجه به اساسنامه پای بند هستند. در صورت قانع نشدن می توانیم با هم در این زمینه صحبت کنیم و شما سخنان من را قبول خواهید کرد. آقای تخت روانچی هم عضو هیچ گروهی نیست و فعالیت سیاسی ندارد. اگر نظر شما ملاک باشد از چند ماه گذشته باید درهای وزارت امور خارجه را می بستیم و هیچ فعالیتی نمی کردیم چون به تعبیر برخی این اقدامات تبلیغاتی تلقی می شد. حتی مواضع سخنگویی و این جلسه احتمالاً اقدام تبلیغاتی تلقی می شد. ما فعالیتهای خود را قربانی تعبیرات برخی نمی کنیم.

آیا به دیوار کشی بین ایران و پاکستان مانند اقدام ترکیه فکر کرده اید؟

امیدواریم وضعیت به گونه ای باشد که نیاز به دیوار و سیم خاردار نباشد. پس از حادثه تلخ میرجاوه بدون فوت وقت خیلی سریع سفر دکتر ظریف و هیأت عالی رتبه سیاسی امنیتی کشورمان به پاکستان انجام شد و دستاوردهای خوبی هم داشت. مذاکرات خوبی با دستگاههای مرتبط با پاکستان انجام شد تا از حوادث مشابه در آینده جلوگیری شود. امیدواریم با اقدامات دولت پاکستان شاهد وضعیت بهتری در آینده در مرزهای شرقی کشور باشیم. ترکیه وضعیت خاصی دارد. برخی گروهها از مرزها تردد داشته اند. دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه نخواهد داد از مرزهای ایران برای تردد به خاک ترکیه استفاده شود و از مرزهای خود با ترکیه با همه توان محافظت و مانع تبدیل مرزهای ایران به نقطه ای علیه ترکیه می شویم.

آیا توافقی بین ایران و گرجستان برای ادامه روند آزادی زندانیان ایرانی مانند آنچه پس از سفر دکتر ظریف به آن کشور اتفاق افتاد، وجود دارد یا خیر؟

مشکلات ایرانیان خارج از کشور در همه سفرهای دکتر ظریف پیگیری می شود. در سفر به گرجستان هم پیگیری دکتر ظریف به نتیجه رسید و 3 زندانی ایرانی آزاد شدند. در مورد سایر کشورها هم موضوع با جدیت دنبال می شود. مانند موضوع ترکمنستان که توانسیتم در سفر دکتر ظریف و پیگیریهای مختلف به توافقات بسیار خوبی برسیم. برای پیگیری آزادی زندانیان کشورمان در ترکمنستان هم اکنون هیأت ایرانی در آن کشور است و در حال پیگیری موضوع هستند. قرار شده است ابتدا زنان و بیماران و سالخوردگان آزاد و پس از آن زندانیانی که دوران محکومیت کم تری دارند آزاد شوند. فکر می کنم خبر این مسأله در آینده نزدیک اعلام شود.

با توجه به اعلام حماس مبنی بر تشکیل دولت در چارچوب مرزهای سال 1967 رویکرد ایران نسبت به حماس در آینده چه خواهد بود؟

مواضع ایران نسبت به قدس و رژیم صهیونیستی مشخص است و این مواضع تغییر ناپذیر است. مقاومت در فلسطین ادامه خواهد یافت و حماس بر مقاومت تأکید کرده و مردم مظلوم فلسطین تا احقاق حق خود مبارزه خواهند کرد و این اصلی تغییر ناپذیر است. ممکن است گاهی تغییراتی در تاکتیک ها بوجود آید ولی در اصل موضوعات مقاومت و بازگشت آواراگان تغییر بوجود نیامده. لذا به این موضوع نباید زیاد پرداخت و مقاومت ادامه خواهد یافت.

چندی پیش یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از دکتر ظریف درخواست کرد در رابطه با روابط تجاری و نظامی ترکیه با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، با ترکیه مذاکره شود. نظر شما در این مورد چیست؟

 با ترکیه روابط گسترده ای داریم و کانالهای دیپلماتیک با آن کشور فعال است. این توصیه مجلس محترم شورای اسلامی برای من چندان قابل درک نیست. در مذاکرات مستمر خود با ترکیه مسائل منطقه ای، دوجانبه، سوریه و …. بررسی می شود. در تماسهای تلفنی که معمولاً بین دو وزیر برقرار است نیز موضوعات بررسی می شود.

 توسط برخی از اعضای اتحادیه اقتصادی اورآسیا، پیوستن ایران به آن اتحادیه پیشنهاد شده بود. برنامه ایران در این زمینه چیست؟

 بحث اتحادیه اقتصادی اورآسیا بحث مهمی است. با آنها در حال مذاکره در موضوعاتی مانند تعرفه های گمرکی هستیم. کار کارشناسی در مورد عضویت ایران شروع شده است. موضوع عضویت ایران توسط برخی اعضای اتحادیه مطرح و در داخل کشور بر روی آن کار می شود. همکاری در قالب اتحادیه های بین المللی می تواند امنیت ساز باشند.

 در دیدار وزیر خارجه روسیه و ترامپ آیا موضوعات سوریه، برجام و ایران بررسی شده یا خیر؟

 من اطلاعی ندارم.

با توجه به موضع گیریهای رئیس جمهور جدید فرانسه چه آینده ای برای روابط دو کشور متصور هستید؟

روابط دو کشور قدیمی و کهن است. رئیس جمهور فرانسه پیش از این وزیر اقتصاد بود و تفاهمات اقتصادی خوبی بین ایران و فرانسه در زمان وزارت ایشان شد. دوباره استقرار رئیس جمهور جدید در فرانسه را تبریک عرض می کنم. انتخاب ایشان در فرانسه در اروپا و همه جهان تأثیر مثبت خواهد داشت. روابط ما با فرانسه با سرعت و دقت لازم پیش خواهد رفت و روابط جدید ما با شکل جدیدی ادامه خواهد یافت.