نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران داخلی و خارجی
به گزارش نویدتهران،نشست خبری بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران داخلی و خارجی برگزارشد.
بهرام قاسمی ضمن تبریک حلول ماه رمضان و آرزوی قبولی طاعات و عبادات، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
دستگاه دیپلماسی برای صراحت در عملکرد خود نسبت به کشورهای مرتجع منطقه بویژه عربستان چه برنامه ای دارد؟
مواضع مقام معظم رهبری رهبری بسیار مناسب بودند و براساس این مواضع، ما سیاستهای خود را در چارچوب دستگاه دیپلماسی مانند گذشته پیش می بریم و منویات ایشان مانند گذشته مورد نظر و عمل خواهد بود.
ترامپ در اجلاس ریاض دوباره ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد. موضع وزارت امور خارجه چیست؟
این مواضع نابجا و غلط برخی کشورها در مورد ایران و تروریسم جدید نبوده و فرافکنی است. سفر ترامپ به کشوری که مروج خشونت است این ادعا را باطل می کند. ترامپ باید پاسخ دهد کشوری که همان روز در یک انتخابات شکوهمند بود مروج تروریسم است و یا کشوری که در دادگاههای بین المللی محکوم شده و به آن سفر کرده است؟؟؟
8 نفر از صیادان گرفتار در سومالی زنده و خانواده های آنها به دکتر روحانی برای نجات آنها نامه داده اند. چه اقدامی برای آزادی آنها صورت گرفته است ؟
ج: در سال 94، سی و هفت صیاد اسیر شدند. تعدادی فرار کردند. تعدادی آزاد شدند، متاسفانه تعدادی فوت کرده و 8 نفر از آنها هنوز در اسارت هستند. پرونده آن مفتوح و بسیار پیچیده است. به صورت هفتگی دستگاههای مختلف موضوع را پیگیری می کنند. امیدوارم با اقداماتی که در جریان است آزادی آنها را شاهد باشیم. رئیس جمهور دستورات لازم را صادر کرده ولی پیچیدگی ها، مسیر کار را سخت کرده است. ارتباطاتی وجود دارد و امیدواریم هر چه زودتر اخبار مثبتی در این زمینه داشته باشیم. چند روز پیش هم اعلام شد یک لنج دیگر ایرانی به اسارت دزدان دریایی در آمده. اطلاعات دقیقی هنوز نمی توانیم بدهیم که چند نفر آنها ایرانی بوده اند. فکر می کنیم همه ایرانی نبوده اند.
حضور ما در مذاکرات کاهش تنش در چه سطحی هنوز داریم و آیا ایران قصد اعزام نیرو به سوریه دارد یا خیر؟
3 کشور ایران، روسیه و ترکیه به صورت دائم گفتگو دارند و در سطح کارشناسی درباره کاهش تنش مذاکره می شود. اگر زمینه های لازم بوجود آید لازم است نیروهائی با هر اسمی که باشد برای نظارت بر آتش بس در نقاط کاهش تنش براساس ضمانت کشورهای ضامن حضور داشته باشند. ایران آماده کمک به این فرآیند در حد توان برای تقویت آتش بس می باشد.
آیا شاهد اتفاق جدیدی در روابط ایران و برخی کشورها مانند قطر و کویت بویژه پس از اجلاس ریاض هستیم؟
اتفاقات جالبی افتاده و مسائلی در سطح رسانه ای درباره روابط قطر و عربستان مطرح می باشد. نگاه تک بعدی مناسب نیست. حضور قدرتهای خارجی و دعوت از آنها مخل امنیت و تفاهم کشورهای منطقه بوده و هست. اجلاس ریاض اهداف خاصی داشت. اگر چه با ناکامی و مشکلات زیادی روبرو شده و در آینده علائم دیگری نیز از این ناکامی می تواند ظهور کند. عربستان از برخی کشورهای اسلامی و عربی دعوت کرد و اجلاس ریاض را تشکیل داد. رصدها و تماسهای مختلف ما نشان می دهد که بسیاری از کشورهای شرکت کننده از متن بیانیه آگاه نبوده و با مفاد بیانیه ریاض موافق نبوده اند. برخی این موضع را اعلام و برخی از کانالهای دیپلماتیک نظر خود را به ما اعلام داشته اند. بیانیه ریاض یک بیانیه یک جانبه از سوی عربستان و بدون نظر و اجماع شرکت کنندگان در اجلاس تهیه شده بود. سیاست قدرتهای بزرگ در منطقه هیچگاه وحدت بخش نبوده و کمکی به ثبات نکرده است. اتفاقاتی که در برخی کشورهای منطقه افتاده بیانگر علائم و نتایج منفی سفر رئیس جمهور آمریکا به منطقه و فروش سلاح می باشد. آنچه درباره قطر وجود دارد مسائلی است که درباره روابط کشورهای منطقه وجود دارد و این مسائل ناشی از اجلاس و چیدمان نادرست بوده است.
سیاست ما درباره کشورهای همسایه در خلیج فارس روشن و مبتنی بر تلاش برای گفتگو براساس دوستی و کم کردن فاصله ها و افزودن اشتراکات است. روابط ما با عمان، قطر و کویت و ….. همواره وجود داشته است. اختلاف سلیقه هایی هم وجود داشته که طبیعی است. برای دیگران تعیین تکلیف نمی کنیم. پیش از اجلاس ریاض نسبت به توطئه های رژیم صهیونیستی برای ایجاد انشقاق در جوامع منطقه تذکر داده بودیم. امیدواریم با گفتگو بر مشکلات منطقه فائق آئیم و با یک منطقه با ثبات تر روبرو باشیم.
با توجه به مشکلات ایجاد شده در برجام و تصویب تحریمهای جدید و تأکید دکتر روحانی بر تلاش برای برداشتن تحریمهای اولیه، وضعیت به صورتی که به دستاوردهای موشکی کشور آسیبی نرسد، چگونه خواهد بود؟
نگاه کلان ما در سیاست خارجی داشتن روابط بهتر با اتکا بر قدرت دیپلماسی و قدرت مردم که در انتخابات شاهد آن بودیم، است و این سیاست می تواند غیر ممکن ها را ممکن سازد. هر پروژه ای دشواری هایی دارد ولی موضوعی شدنی است. در مورد موضوع تحریم های جدید در سنا، می توانم بگویم دهها مورد مشابه وجود داشته که همگی ابتر و ناقص مانده و به جائی نرسیده و برای ما قابل اعتنا هم نبوده است. آنچه برای ما معیار است سیاستها و اقدامات دولت آمریکا است. اگر این لوایح در کنگره تصویب و به امضای رئیس جمهور آمریکا برسد آن زمان باید نسبت به آن واکنش داشته باشیم. برای هر اقدامی و هر سیاستی آماده ایم و نگران هیچ اقدامی نیستیم.
سیاست جمهوری اسلامی ایران در زمینه مسائل موشکی روشن است. اقدام ایران با هیچ قطعنامه ای تضاد نداشته و تحت تأثیر هیچ فشار خارجی قرار نخواهد گرفت. توسعه موشکی ایران اقدامی بازدارنده و دفاعی بوده و هیچ تغییری نخواهد کرد.
آیا تمام ایرانیان خارج کشور توانستند در انتخابات شرکت کنند ؟
همپای ایرانیان داخل، ایرانیان خارج از کشور نیز حضور خودشان را در پای صندوق های رای به صورت بارزی در جهان و منطقه نشان دادند. حضور ایرانیان خارج از کشور در پای صندوق های رای رشد زیادی را نشان داد و صفهای طویل برای دادن رأی تشکیل شد. براساس گزارشات دریافتی افراد زیادی برای اولین بار در جمهوری اسلامی رأی داده اند و بررسی های دقیق نشان می دهد اقدامات دولت و وزارت امور خارجه، ارتباط بیشتر ایرانیان خارج از کشور با کشورمان را موجب شده است.
اگر چه در اکثر کشورها روز جمعه روز کاری بوده و روز مناسبی برای رأی گیری نبوده ولی هموطنان ایرانی خارج از کشور به زحمت خود را پای صندوقهای محدود رأی رسانده و رأی دادند. رشد چشمگیر شرکت ایرانیان در انتخابات در خارج از کشور را باید به فال نیک گرفت و یک همبستگی بیشتر را در بین ایرانیان خارج از کشور شاهد بودیم.
اخیراً آقای نبویان اتهاماتی مبنی بر توافق دولت ایران با آمریکا برای تحویل سردار سلیمانی به آمریکا را طرح کرده است . آیا پیگیری قضایی در این زمینه و موارد مشابه داشته اید ؟ اقدام شما در این زمینه چه بوده است؟
نمی دانم چه کسی بوده که این ادعا را کرده است. بیشر این مطلب عجیب و خنده دار است. امیدوارم چنین چیزی وجود نداشته باشد. یک ایرانی باید در حدی از درایت باشد که اینگونه بی پروا سخن نگوید. این حرف کاملاً ناپسند و غلط است و نمی فهمم برچه اساسی و کدام اصول دینی و اخلاقی طرح شده است. شاید بتوان گفت به نظر می رسد صحبتهایی بوده که از درون موساد و سازمان سیا طرح شده است. نمی توانم باور کنم یک ایرانی چنین دروغی را طرح کرده باشد. تاکنون به سیستم قضایی رجوع نکرده ایم و تلاش داشته ایم با دادن پاسخ به اتهامات اکتفا کنیم ولی اگر طرح چنین ادعایی توسط این فرد صحت داشته باشد با تمام قوا در سیستم قضایی آن را پیگیری خواهیم کرد که در روز روشن چنین اتهاماتی علیه مسئولانی که زندگی خود را وقف مصالح کشور کرده اند، مطرح نشود.
برخی خبرگزاریها مدعی حرکت شبه نظامیان تحت حمایت ایران به سمت مرزهای سوریه برای حمایت از دولت بشار اسد شده اند. واکنش وزارت امور خارجه به این خبر چیست ؟
حضور ما در عراق مستشاری است و دولت عراق به اندازه کافی قدرت مبارزه با تروریستها را دارد. ما هم تلاش داریم فضای مطلوبی برای رسیدن به آتش بس در سوریه فراهم شود. در موصل هم حضور نداشته و فقط یک نقش مستشاری برای برخورد با داعش براساس درخواست دولت عراق داشته ایم.
به مرزبانان ایرانی در هنگ مرزی ارومیه حمله شده است. دستگاه دیپلماسی چه اقدامی خواهد کرد؟
واقعه ناخوشایندی است. از طریق کانالهای دیپلماتیک به دولت ترکیه اعلام شده است. ما علاقه مند نیستیم مرزهای ایران و ترکیه شاهد چنین مسائلی باشد. منتظر پاسخ دولت ترکیه هستیم.
نشست کابینه دولت اسرائیل برای اولین بار کنار دیوار ندبه برگزار شده . واکنش وزارت امور خارجه چیست؟
موضع ایران آشکار است. چیز جدیدی نیست. مقاومت ادامه خواهد داشت تا زمانی که اشغالگری ادامه دارد.
آقای نقوی حسینی نماینده مجلس در اظهاراتی اعلام کرده اختلاف نظرهایی با وزارت امور خارجه در زمینه برجام داریم. این اختلافات چیست ؟
از ذهنیت ایشان خبر ندارم. هر سه ماه یک بار وزارت امور خارجه گزارشات خود را به مجلس می دهد و جلساتی نیز در این زمینه برگزار می شود.
اقدامات دولت ریاض و کاربرد سلاحهای ممنوعه توسط عربستان علیه مردم منطقه عوامیه در این کشور انجام شده. موضع وزارت امور خارجه چیست ؟
رعایت حقوق بشر و موازین دموکراتیک اگر رعایت نشود با مشکل مواجه می شوند. ولی این موضوع خاص مسأله داخلی عربستان است و به آن وارد نمی شوم. توصیه می کنم دولتها در رفتار با مردم خود با رأفت برخورد کرده و آزادی آنها را تأمین کرده و به خاطر هر حرفی با آنها برخورد نکنند.
اگر تحریمهای جدید در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا تصویب و به قانون تبدیل شود، آیا نقض برجام نخواهد بود؟
اگر تبدیل به قانون شود ما عکس العمل متناسب با آن نشان خواهیم داد.
آیا در چهار سال آینده باز هم تأکید دستگاه سیاست خارجی بر روابط با غرب و برجام خواهد بود یا شاهد بهبود روابط با کشورهای همسایه خواهیم بود؟
برجام یک موضوع مهم در سیاست خارجی بوده است، ولی روابط با همسایگان نیز هیچگاه مغفول نبوده است. سفرهای وزیر خارجه و معاونان ایشان، وزرای دیگر و …. بیانگر تلاش برای گسترش روابط با کشورهای سایر مناطق جهان می باشد. ما سیاست خارجی تک بعدی نداشته ایم و نمی توانیم داشته باشیم. روابط با همسایگان به صورت جدی تر در دولت جدید پیگیری خواهد شد و روی آن برنامه ریزی می کنیم. در گذشته محدود به برجام نبوده و در آینده هم نخواهیم بود. اهمیت برجام و میزان زمان صرف شده باعث برجسته شدن برجام نسبت به سایر موضوعات بود.
اعلام شده در چارت وزارت امور خارجه تغییراتی ایجاد شود. اگر درست است چه تغییراتی خواهد بود؟
دستگاه دیپلماسی کشور سازمانی نیست که در یک قالب خاص بتواند متوقف بماند. موضوعات مورد بررسی این دستگاه لحظه ای است. وزارت امور خارجه می تواند مسأله کارآمدی و به روز شدن را در دستور کار داشته باشد و یا تغییر اولویتها را انجام دهد. ولی نسبت به آنچه توسط یک نماینده مجلس طرح شد، آگاهی زیادی ندارم. با ایشان تلفنی صحبت شده است. آنچه از طرف ایشان در مصاحبه اعلام شده با آنچه در وزارت امور خارجه انجام می شود مقداری منافات وجود دارد. تشکیل دو میز اقتصادی در وزارت امور خارجه را ما متوجه نشدیم و نماینده مزبور هم بیان چنین مسائلی را تکذیب کرد. در عین حال اگر در تغییرات داخل وزارت امور خارجه نیاز به مجوز باشد از سازمان امور استخدامی اخذ خواهیم کرد. ولی این تصور که وزارت امور خارجه در حال تغییرات اساسی است، درست نیست. براساس اولویتهای وزارت امور خارجه ممکن است برخی تغییر اولویتها صورت پذیرد. دکتر ظریف همواره دغدغه کارآمد شدن بیشتر وزارت امور خارجه را در نظر داشته و موضوعی مانند اقتصاد مقاومتی مسأله ای است که باید برای آن تلاش کرد و آن را یاری نمود.
ادعا شده در شمال غرب ایران تعدادی پایگاه پ.ک.ک وجود دارد و ایران به آنها پناه داده. موضع شما چیست؟
این موارد کذب و تکراری است. در ایران هیچ گروه تروریستی اجازه فعالیت و حمله به خاک کشور همسایه را نداشته است. هیچ گروه مخالف دولت ترکیه در ایران فعالیت نمی کند. این ادعاها یک فضاسازی رسانه ای است.
در دو هفته گذشته شاهد افزایش فشار رژیم بحرین به معترضان بحرینی بودیم. دستگاه دیپلماسی چه اقدامی برای کاهش این فشارها داشته است؟
در روابط با دیگر کشورها از اصل عدم مداخله پیروی می کنیم ولی آنچه در بحرین شاهد بودیم تلخ است و نقض حقوق بشر است. این اقدامات پس از اجلاسی که در یکی از کشورهای منطقه برگزار شد، رخ داده است. آنهایی که ادعای حمایت از حقوق بشر دارند باید شاهد باشند که چگونه برخی رفتارها برای کسب پول چه نتایجی دارد. با این اقدامات برخی حکام منطقه را آزاد می گذارند که هر اقدامی را انجام دهند. اقدمات صورت گرفته در بحرین محکوم است. به دولت بحرین توصیه می کنیم به عقاید دیگران و به شهروندان خود احترام بگذارد. سرکوب در نهایت موجب فوران خواهد بود و مشکلات را افزایش می دهد. علاقه نداریم کشورهای همسایه با این نوع مشکلات روبرو باشند.
هدف عربستان از انعقاد قراردادهای چند صد میلیاردی خرید سلاح چیست؟
نقش یک کشور در اجلاس ریاض، ناتو و گروه هفت قابل توجه است. از نگاه عربستان، آن کشور نیازمند قدرتهای فرامنطقه ای است و فکر می کند با سلاح و پول، می تواند امنیت خریداری کند. ولی تاریخ خلاف آن را نشان داده است. در کشور دیگر که شعار پول اول را انتخاب کرده و برای پول حقوق بشر و دموکراسی را مد نظر قرار نمی دهد، اولویت فروش سلاح است. ناتوانی در جنگ با یمن نشان داد که خرید سلاح، به تامین امنیت منجر نمی شود.
آیا در دولت جدید تغییراتی را در دستگاه سیاست خارجی شاهد خواهیم بود ؟
سیاست خارجی دولت دوازدهم تکمیل سیاستهای دولت پیشین است. اولویت بیشتری در حوزه همسایگان خواهیم داشت. تا تشکیل دولت جدید فرصت هست. در کمیته های مختلف همکاران ما مشغول تدوین راهبردی جدید هستند و پس از تصویب آنها اجرائی خواهند شد.
در وزارت خزانه داری آمریکا موضوع تجدید نظر در قرارداد فروش بوئینگ و ایرباس مطرح شده، در صورت اجرائی شدن آیا نقض برجام خواهد بود ؟
رسماً چیزی دریفات نکردم. برجام یک موافقتنامه یک پارچه است و هیچ دولتی نمی تواند به صورت گزینشی و دلخواه بخشی را بپذیرد و بخشی را نپذیرد. برجام به طور کلی باید اجرا شود نه گزینشی. اگر چنین چیزی جدی باشد ما اقدامات لازم را برای آن پیش بینی کرده و انجام خواهیم کرد.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل روز گذشته با نماینده حماس دیدار کرده است. آیا این دیدار به موضوع سفر ترامپ به منطقه مربوط بوده است و به صورت کلی مذاکرات در چه زمینه ای بوده است؟
هیچ اطلاعی ندارم و از اهداف آن نیز آگاه نیستم. ولی این نوع دیدارها غیر عادی نیست و مرتب انجام می شود.
رئیس جمهور آذربایجان پس از شرکت در اجلاس ریاض از حضور خود در پان نشست ابراز خرسندی کرد. موضع ایران از این اقدامات دوپهلوی رژیم باکو چیست؟
ما مانعی در روابط خارجی کشورهای دیگر نمی بینیم. ملاک ما اقدامات اجرائی کشورها می باشد. روابط خوبی با آذربایجان داریم و امیدواریم همسایگان خوبی برای هم باشیم.
اعلام شده در برخی صندوقهای رأی در خارج کشور به نفع دکتر روحانی اتفاقاتی افتاده است. درخواست توضیح دارم.
این ادعا را تکذیب می کنم. با مکانیسمهایی که از گذشته وجود داشته نمایندگان شورای نگهبان و ستاد انتخابات و … پای صندوقهای خارج کشور حاضر بوده اند. در گذشته هیچ تخلفی در خارج از کشور انجام نشده و این بار هم نشده است. اگر شکایتی شده شورای نگهبان آن را بررسی و نتیجه را اعلام خواهد کرد. این ادعا دروغ محض می باشد.
وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده با دکتر ظریف دیدار خواهم کرد . آیا دیداری خواهد بود یا خیر؟
چنین تصمیمی وجود ندارد. ولی در دیپلماسی هر اتفاقی ممکن است روزی بیفتد .
علت عدم انتخاب سفیر ایران در سوئیس در 3 سال گذشته چیست؟
دلیل خاصی ندارد، ولی امیدواریم به زودی سفیر جدید انتخاب شود. سفارت ایران با تمام توان مشغول فعالیت می باشد و سفیر هم انتخاب خواهد شد. شاید به دلیل انتخابات و باز گذاشته شدن دست رئیس جمهور جدید برخی انتصابات به تأخیر افتاد.