اميدوارم انتخاباتي سالم، پرشور و گسترده داشته باشيم
سخنگوي شوراي نگهبان گفت: درباره اينكه انتخابات دو و يا يك مرحلهاي باشد، پيشبيني نميكنم. از دوستان در وزارت كشور هم ميخواهيم كه اينگونه موارد را با حدس و گمان مطرح نكنند. اميدوارم انتخاباتي سالم، پرشور و گسترده داشته باشيم.
دكتر كدخدايي در نشست خبري با رسانههاي داخلي و خارجي كه در آستانه انتخابات رياست جمهوري برگزار شد؛ با بيان اينكه انتظار است، خبرنگاران خارجي گامهاي مهم مردم ايران در انتخابات را به نحو احسن منعكس كنند؛ اظهار داشت: شوراي نگهبان بهعنوان تنها نهاد نظارتي انتخابات وظيفه دارد در بعد نظارت، امانتدار باشد و از حقالناس پاسداري كند.
به گزارش نویدتهران،وي با اشاره به اقداماتي كه شوراي نگهبان درباره برگزاري انتخابات انجام داده است، افزود: نظارت برتعرفهها و چاپ آنها كار بسيار حساسي است كه از سوي شوراي نگهبان انجام شده است.
سخنگوي شوراي نگهبان با بيان اينكه بر سر صندوقها بين 3 تا 5 ناظر داريم، اظهار داشت: براي ايجاد اطمينان مردم، كانديدا و طرفدارانشان، قانونگذار پيشبينيها و شوراي نگهبان هم راهكارهايي داشته است كه از جمله آن حضور نمايندگان نامزدها بر سر صندوقها است.
وي ادامه داد: علاوه بر آن چند دوره است كه از نمايندگان كانديداها دعوت ميكنيم تا با حضور در شوراي نگهبان از نزديك بر روند كار ما نظارت داشته باشند. مقدمات برگزاري انتخابات رياستجمهوري فراهم شده و در بيش از 100 كشور انتخابات رياست جمهوري ايران برگزار ميشود.
سخنگوي شوراي نگهبان درباره سوالي درباره نظارت ناظران خارجي بر انتخابات اعلام كرد: نظارت بر انتخابات ازسوي نهادي بينالمللي امري توافقي است كه معمولاً در كشورهايي كه مشكلاتي دارند، اتفاق ميافتد اما از آنجا كه انتخابات ايران كاملاً مردمي است و ازسوي مردم برگزار ميشود، ضرورتي ندارد. البته ما ابايي از اين مسئله نداريم و ميتوانيم حتي تجربيات خود را در اختيار ديگر كشورها هم قرار دهيم.
دكتر كدخدايي اضافه كرد: با مروري بر قانون متوجه ميشويم هيئتهاي اجرايي و نظارت از بين مردم انتخاب ميشوند بنابراين به جرات ميتوانيم اعلام كنيم انتخابات در ايران مردمي بوده و توسط مردم برگزار ميشود.
سخنگوي شوراي نگهبان افزود: آنچه براي مهم است امنيت سلامت انتخابات است كه به عزت ملت منتج ميشود. انتقال اخبار صحيح منجر به مشاركت زياد مردم شود و شاهد حضور گسترده مردم باشيم.
وي در پاسخ به سوالي درباره اظهارات امروز وزير كشور پيرامون اعلام يكباره نتيجه انتخابات، گفت: پيشنهاد ما اين است كه گزارشها و نتايج شمارش آراء به تدريج براي مردم اعلام شود.
سخنگوي شوراي نگهبان تاكيد كرد: اگرچه اعلام اوليه نتايج شمارش آراء بر عهده وزير كشور است، اما پيشنهاد ما اين است و سعي ميكنيم رايزنيهايي با وزارت كشور در اين باره صورت گيرد تا همين اتفاق هم بيافتد.
وي در پاسخ به سوالي درباره عدم احراز صلاحيت يكي از افراد، گفت: بررسي صلاحيتها در شوراي نگهبان براساس سوابق افراد است و نهايتا براساس آراي اعضاي شوراي نگهبان اعلام نتيجه ميشود، ايشان هم آراي لازم را نداشت و نظر اعضاء موافق با تاييد صلاحيت ايشان نبود.
دكتر كدخدايي درباره حضور نمايندگان نامزدها در صندوق هاي اخذ رأي، گفت: اين كار بر عهده دوستان ما در وزارت كشور است، اما برداشت ما اين است كه وزارت كشور با نظر شوراي نگهبان اين كار را انجام دهد.
سخنگوي شوراي نگهبان اضافه كرد: شوراي نگهبان از زمان آغاز تبليغات، محل دريافت اعتراضات و شكايتهاست. بيش از 200 مورد تخلف را براي قوه قضائيه ارسال كردهايم، البته هنوز گزارش تخلف مهمي كه در سرنوشت انتخابات تعيينكننده باشد، به ما اعلام نشده است.
دكتر كدخدايي در پاسخ به اين سؤالي درباره پيشبيني انتخابات، اظهار داشت: درباره اينكه انتخابات دو و يا يك مرحلهاي باشد، پيشبيني نميكنم. از دوستان در وزارت كشور هم ميخواهيم كه اينگونه موارد را با حدس و گمان مطرح نكنند. اميدوارم انتخاباتي سالم، پرشور و گسترده داشته باشيم، آنچه كه پيشبيني ميكنيم اين است كه انتخابات سالم برگزار شود، اينك در مرحله اول و يا مرحله دوم باشد، اجازه دهيد پس از انتخابات تصميمگيري كنيم.
دكتر كدخدايي درباره تخلفات انتخاباتي و رسيدگي به آنها در شوراي نگهبان، گفت: گزارش تخلفات روزانه براي ما ارسال ميشود و ما به قوه قضاييه ارسال ميكنيم. براي شوراي نگهبان تفاوتي ندارد كه تخلفات از ناحيه چه كساني باشد، ما همه گزارشها را براي نهادهاي ذيربط ارسال ميكنيم.
وي يك دسته از تخلفات انتخاباتي را تخلفاتي موثر در تغيير سرنوشت انتخابات دانست و گفت: ما به ازاي اين تخلفات، ابطال صندوق، حوزه يا شعبه است كه در اين شرايط شوراي نگهبان به آنها ورود ميكند.
سخنگوي شوراي نگهبان درباره تخلفات احتمالي صورت گرفته در روز اخذ رأي نيز تصريح كرد: در اين روز هم عزيزان ما در ستاد مركزي نظارت بر انتخابات، اين موارد را پيگيري ميكنند و اگر لازم باشد از قوه قضائيه هم استمداد ميكنيم.
دكتر كدخدايي درباره تعيين مصاديق رجل سياسي و روند رسيدگي به آن در شوراي نگهبان، گفت: اينكه گفته ميشود شوراي نگهبان تمايلي به حضور زنان در انتخابات رياستجمهوري ندارد، نيتخواني است. اينطور نبوده كه كاري در اين زمينه انجام نگيرد و اقداماتي در اين زمينه صورت گرفته است؛ از سوي يكي از اعضاي شوراي نگهبان درخواست تفسير اصل 115 قانون اساسي شده است. بانواني كه در انتخابات رياستجمهوري ثبتنام كرده بودند مثل ساير افراد پروندهشان در شوراي نگهبان بررسي شد، اما به نتيجه نرسيد و هيچ نيت خاصي در اين زمينه وجود ندارد.
عضو حقوقدان شوراي نگهبان درباره نحوه نظارت بر رايدهندگان در خارج از كشور گفت: ايرانيان خارج از كشور حق شركت در انتخابات دارند و وظيفه ماست كه براي مشاركت اقدام آنان كنيم. در آمريكا تعداد ايرانيها قابل توجه است. در آمريكا دفتر حافظ منافع داريم كه نمايندگي ما در حافظ منافع فعاليت دارند. نظارت ما در خارج كشور از بين اعضا وزارت خارجه است كه با تعامل آنها كارها انجام ميشود.
وي افزود: البته وزارت كشور هيات اجرايي خارج كشور را تعيين كرده است و ناظران ما در خارج از كشور از بين هموطنان ما در آنجا انتخاب ميشوند.
سخنگوي شوراي نگهبان درباره تبليغات در فضاي مجازي گفت: در اين رابطه حدود دو سال قبل قانون اصلاح شد و احكام مربوط به فضاي حقيقي به فضاي مجازي تسري پيدا كرد بنابراين اگر كسي از طريق فضاي مجازي هم مرتكب تخلف شود، امكان پيگيري از طريق قوه قضائيه وجود دارد.
وي در پاسخ به سؤالي درباره اظهارات سخنگوي قوه قضائيه مبني بر تخلفات انتخاباتي 60 مدير، اظهار داشت: گزارشات قوه قضائيه حتما براساس مستنداتي است كه به دستشان رسيده و ما در جريان جزئيات نيستيم.
سخنگوي شوراي نگهبان درباره اينكه چطور برخي افراد كه چند دوره وزير يا در ادوار قبل نامزد بودند، براي انتخابات اخير رياست جمهوري تاييد نشدند، گفت: من بارها به اين سوال پاسخ دادم كه هدف شوراي نگهبان احراز صلاحيت است. اگر گزارشي از تخلفات اقداماتي كه صلاحيت را مخدوش مي كند ارائه شود، موافقان و مخالفان بحث ميكنند. اي كاش ميتوانستيم مذاكرات شوراي نگهبان را نشر دهيم. احراز صلاحيت بايد هفت راي يا بيشتر باشد و افرادي كه شش راي ميآورند تاييد نميشوند. قانونگذار روش تعيين كرده و ما ناگزير از اجرا آن هستيم.
دكتر كدخدايي درباره انتقادات از استفاده امكانات عمومي براي جانبداري از نامزدها و نيز اهانت به داوطلبان، اظهار داشت: انتظار داريم دستگاههاي عمومي و همه رسانههايي كه به نوعي از بودجه عمومي استفاده ميكنند، به نفع ديگر نامزدها جانبداري نكنند. اگر گزارشي به دست ما برسد حتما بررسي ميكنيم. هيچ كسي حق ندارد افترا يا توهين انجام دهد. در مقابل توهين يا افترا، قوهقضاييه بايد بررسي كند زيرا عمل مجرمانه است و اگر نتيجه را به ما اطلاع دهد، ما ترتيب اثر ميدهيم.
وي در مورد برخي افراد كه سعي در زيرسوال بردن شوراي نگهبان دارند گفت: ما نه به جايي شكايت و نه به جايي مراجعه ميكنيم. مردم ميفهمند كه شوراي نگهبان رفتار قانوني دارد. همين حمايت مردمي كفايت ميكند و ما در شوراي نگهبان اهل شكايت و گله نيستيم.
دكتر كدخدايي در پاسخ به سوالي درباره ردصلاحيت روساي جمهور سابق و حضور آنها در مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت: اولاً كه همه روساي جمهور ردصلاحيت نشدند. دوم اينكه در فضاي سياسي گاهي مسائلي مطرح ميشود كه مورد نظر شوراي نگهبان نيست. سوم اينكه وقتي شوراي نگهبان صلاحيت فردي را براي رياستجمهوري احراز نكند، نظر شوراي نگهبان، ارتباطي به مناصب ديگر ندارد و اگر براي رياستجمهوري كسي تاييد صلاحيت شود، مربوط به همان دوره خواهد بود و در مجلس نيز همين طور است. چرا كه ممكن است اسنادي ارائه شود كه در دوره بعد به گونهاي ديگر عمل شود.
او در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اين كه شوراي نگهبان تا چه زماني قادر به ردصلاحيت كانديداها خواهد بود و آيا امكان اين مسئله در حال حاضر هم وجود دارد، گفت: بنابر قانون شوراي نگهبان هر گاه مداركي را دريافت كند كه امكان ردصلاحيت نامزدي وجود داشته باشد، امكان ردصلاحيت آنها ميسر خواهد بود.
دكتر كدخدايي در پايان ضمن تشكر از اصحاب رسانه اعلام كرد: آنچه مردم انتظار دارند، انعكاس واقعي اخبار است و انشاءالله مردم روز ۲۹ ارديبهشت به صورت گسترده پاي صندوقهاي راي حاضر خواهند شد.