دكتر اسحاق جهانگيري:

برای ترمیم سرمایه اجتماعی نیازمند گفتگوی ملی هستیم

به گزارش نویدتهران،معاون اول رییس جمهور با تاکید بر اینکه انجام اصلاحات اقتصادی و سیاسی در کشور در چارچوب قانون اساسی امکانپذیر است، گفت: راه حل عبور از چالش‌های بزرگ پیش روی کشور و انجام اصلاحات اقتصادی و سیاسی ترمیم سرمایه اجتماعی از طریق گفتگو است.

دكتر اسحاق جهانگيري صبح امروز (دوشنبه) در آيين نكوداشت هشتادمين سال تأسيس كتابخانه ملي ايران گفت: در مقطع كنوني براي عبور از چالش هاي پيش روي كشور به سرمايه اجتماعي نيازمنديم و ترميم سرمايه اجتماعي حياتي ترين كار پيش روي كشور است.
معاون اول رييس جمهور با بيان اينكه ترميم سرمايه اجتماعي جز با گفتگوي ملي امكانپذير نيست، گفت: گفتگوي ملي ميان گروه هاي مختلف سياسي، ‌اقوام ، دولت و نخبگان با يكديگر بايد در صدر برنامه ها قرار گيرد و كتابخانه ملي مي تواند كانون اين گفتگو ها باشد.
وي با بيان اينكه متأسفانه گفتگو از دستور كار ما حذف شده و به جاي آن تعارض ها به ميان آمده است،‌ گفت: فشار سنگيني كه اين روزها بر ملت ايران وارد مي شود نتيجه كنار گذاشته شدن گفتگوست و هر كس كه ايران را دوست دارد بايد تلاش كند تا فضاي گفتگو در كشور زنده بماند.
دكتر جهانگيري ادامه داد: ما بعنوان دولت با عقبه و بدنه اجتماعي خود و نيز گروه هاي سياسي از اصولگرا و اصلاح طلب گرفته تا نخبگان عرصه هاي مختلف گفتگو نكرده و يا كمتر گفتگو كرده ايم بايد ارتباط دولت با همه اين گروه ها تقويت شود. همينطور گروه هاي سياسي بايد با هم تعامل كنند و خلاء بوجود آمده در اين زمينه را مرتفع نمايند .
معاون اول رييس جمهور در اين مراسم ضمن اظهار اميدواري نسبت به حضور و نقش دوستداران كتاب و كتابخواني در توسعه و پيشرفت كشور گفت: جشن هشتاد سالگي تأسيس كتابخانه ملي ايران را به همه خانواده بزرگ اين مجموعه، نخبگان، صاحب نظران، فرهنگيان و ملت بزرگ ايران تبريك مي گويم.
وي با اشاره به اينكه حوزه و تخصص كاري اش مسائل اقتصادي ،‌توسعه اي و اجرايي است، گفت: بعنوان كسي كه در دولت مسئوليت مهمي بر عهده دارم همواره تاكيد داشته ام تعامل و نسبت مناسب ميان فرهنگ و توسعه، فرهنگ و اقتصاد و فرهنگ و سياست مي تواند كشور را در مسير صحيح قرار دهد و توسعه را تسريع كند.
دكتر جهانگيري تصريح كرد: كتاب نماد و شاخص فرهنگ مكتوب ماست و كتابخانه ملي حافظه مكتوب كشور است. امروز هشتاد سال از عمر اين حافظه ملي مي گذرد و اين موضوع موجب پيري و فراموش شدگي در كتابخانه ملي نشده است. اميدوارم اين حيات موثر و پربركت همچنان ادامه داشته باشد و در سالها و قرن هاي آينده نيز شاهد برگزاري جشن هاي بهتر براي كتابخانه ملي باشيم.
معاون اول رييس جمهور اصلي ترين مسئله كشور را توسعه فرهنگي، سياسي و اقتصادي توصيف كرد و گفت: ما نيازمند دو رويكرد موثر براي جامعه هستيم. نخست ايجاد نهادهاي مدني كه سابقه تاريخي دارند و ديگر فراهم شدن زمينه هاي نشاط و تعلق خاطر و حفظ افتخار در آحاد شهروندان.
وي ادامه داد: نهاد سازي و نهاد مندي اگر توأم با عمر طولاني باشد در كنار اميدآفريني، نشاط و همبستگي در جامعه مي تواند براي توسعه كشور مفيد شود.
دكتر جهانگيري با تاكيد بر اينكه هيچ آسيبي به توسعه مهمتر از عدم تداوم و جوان مرگي نهادهاي فرهنگي، مدني، علمي، اجتماعي و سياسي نيست ، گفت: اگر نهادها عمر طولاني داشته باشند مي توانند تجربيات خود را به نسل هاي بعد منتقل كنند. در حوزه فرهنگي كتابخانه ملي و موسسه اطلاعات نمونه اين نهادها هستند كه تداوم كارشان باعث انباشت تجربيات مفيد فرهنگي براي كشور شده است.
معاون اول رييس جمهور با اشاره به اينكه لازمه تعلق و احساس هويت نسبت به ايران، توسعه و تداوم عمر نهادهاي مدني است، گفت: اين اتفاق مي تواند موجب انتقال تجربيات و تمركز دانش بين نخبگان شود و به هويت بخشي در جامعه كمك كند.
وي خاطر نشان ساخت: تجربه نشان مي دهد نشاط و اميد موضوعي مهم در عرصه حيات جوامع است، جامعه بايد اميدوار و اميد آفرين باشد و ميل به شادي و نشاط در آن افزايش يابد زيرا امروز يكي از شاخص هاي توسعه يافتگي در كشورها، ميزان مرگ و مير و اميد به زندگي است.
دكتر جهانگيري افزود: امرو جشن كتاب ،‌كتابداري ، كتابخواني و كتابخانه است، ما به اين جشن ها بويژه در آستانه سال نو و عيد نوروز براي نشاط آفريني در جامعه نياز داريم. بايد رسانه ها و بويژه رسانه ملي نيز اين فرصت ها را براي دميدن روح شادي و نشاط در جامعه غنيمت بشمارند.
معاون اول رييس جمهور با اشاره به اينكه جايگاه كتاب در گذشته و فرهنگ ما ايرانيان و مسلمانان جايگاهي ارزشمند بوده است، گفت: اين دستاورد انساني از جمله مهمترين مولفه هاي فرهنگ ايراني و اسلامي ماست. كتاب مظهر انديشه و عقلانيت است و نوع مواجهه حكومت و جوامع با اهالي انديشه ميزان توسعه يافتگي كشورها را نشان مي دهد.
وي افزود: هر چه كشور توسعه يافته تر باشد برخورد حكومت با اهالي انديشه آن متفاوت تر است و صاحبان انديشه از آزادي و امنيت و فرصت كاري بيشتر و بهتري برخوردارند و هر چه محدوديت ها بيشتر ايجاد مي شود پيداست آن جوامع راه طولاني براي رسيدن به توسعه دارند.
دكتر جهانگيري تاكيد كرد: در عرصه كتاب بايد سياست باز داشته باشيم و به انديشه رقيب احترام بگذاريم تا انديشه خودمان نيز مجال گسترش پيدا كند زيرا انديشه و نقد در كنار هم جامعه را رشد و توسعه مي دهد. بدون ترديد بروز استعداد و نشر انديشه ورزي در جامعه توسعه يافته محقق مي شود.
معاون اول رييس جمهور در پايان يادآور شد رونق كتاب،‌رونق فرهنگ و رونق فرهنگ رونق توسعه را در پي دارد. ما براي توسعه نيازمند توجه و اهتمام به فرهنگ و كتاب هستيم.
در اين مراسم با حضور معاون اول رييس جمهور از سامانه فهرست نسخ خطي فارسي در جهان و نيز مجموعه نسخ محدث قمي معروف به شيخ عباس قمي صاحب مفاتيح الجنان رونمايي شد . از ديگر برنامه هاي جشن هشتادمين سالگرد تاسيس كتابخانه ملي ايران ابطال تمبر يادبود كتابخانه ملي بود.
در اين مراسم اشرف بروجردي رييس كتابخانه ملي و گلوريا ترزسالمرون رييس فدراسيون بين المللي كتابداري (ايپلا) در سخناني به جايگاه كتاب و كتابخانه در توسعه كشورها،‌ توسعه آزادي و دموكراسي و نيز در ايجاد جهاني بهتر اشاره كردند.